Helyi közélet

2018.07.19. 12:40

Fárasztás – másfél órán át

Nyíregyháza, Oros - A horgásztó és eddigi élete legnagyobb halát fogta meg a 13 esztendős orosi diák.

Nyíregyháza, Oros - A horgásztó és eddigi élete legnagyobb halát fogta meg a 13 esztendős orosi diák.

Kilencven percen keresztül, vagyis másfél órán át tart egy focimeccs vagy éppen egy mozifilm. A közelmúltban éppen ennyi ideig fárasztott egy harcsát egy 13 éves diák, mire aztán felnőttek segítségével sikerült a partra tennie.

A Holt-Körösnél kezdődött…

Az Oroson lakó Kiss Benedeket arra kértük, elevenítse fel lapunk számára is ezt a nem mindennapi kalandot.

– Három-négy éve szerettem meg a horgászatot. Az egyik pesti rokonommal együtt nyaraltunk Szarvason, s mindig ott ültem mellette, amikor a Holt-Körösben horgászott. Adott egy botot, hogy én is pecázzam, így aztán egyre jobban megszerettem ezt a hobbit – elevenítette fel az előzményeket a nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola szeptembertől 8. osztályos diákja.

– Közel van hozzánk az orosi Erdélyi-major, ezért a legtöbbször oda járok horgászni. Azon a bizonyos csütörtöki napon Fabók Bence barátommal mentem el a tóhoz. Anya is el szokott kísérni, de akkor megkértem, hogy vegyen csontit, mert csak kukoricánk volt, így ő később jött utánunk. A horgászatot 13 órakor kezdtük, s fogtam kukoricával egy 3 kilogrammos pontyot. Fél óra múlva volt egy újabb kapásom, de a megakasztott hal végül leakadt a horogról.

Többször is kitört a harcsa

Egy horgász mesélte régebben a srácoknak, hogy általában 16 óra körül jár a harcsa, ezért a két fiú elment a pergető tóhoz kishalat fogni. Mikor visszamentek, látták, hogy egy nagy hal ugrált ki a vízből, még a kacsákra is rátámadt – s mindez másfél méterre történt a parttól.

– Ahogy jobban megnéztük, felismertük, hogy ez valójában egy harcsa, ezért egy kis keszeggel bedobtam a harcsázós botomat közel a parthoz. Nem mozdultam el a bottól, de mondta Bence meg anya is, hogy nézzem már meg a másik botot. Amint éppen akartam kivenni a fenekezős készséget, elmerült a harcsázós bot úszója – folytatta az élménybeszámolót Benedek. – A bevágás után éreztem, hogy rajta van a hal, de sejtelmem sem volt arról, hogy mekkora. Többször is kitört, bejárta a tavat, igyekeztem tartani, és közelebb húzni a parthoz. A tanácsokat adogató horgászok először 6 kilogrammosra tippelték, de aztán másfél óra fárasztás után látni lehetett, hogy bizony jóval hatalmasabb halról van szó.

– Akkor tudatosult bennem, hogy kicsi a merítő szákom, végül a tógazdától kaptunk egy vas­keretes szákot, abba vezettem bele a harcsát, három felnőtt pedig kiemelte a kapitális halat a vízből. A súlya 42 kilogramm volt, a hossza pedig 183 centiméter.

A csütörtöki nap a kabala

Mivel Benedek sportjeggyel horgászott, a hallal a tógazda rendelkezett, de ajándékkal köszönte meg a tórekord fogást.

– Talán egyszer majd a Balatonnál is szívesen horgásznék, de most még nagyon jó nekem az Erdélyi-major horgásztava. Általában a csütörtöki napokon szoktam horgászni, valahogyan ez a nap a kabalámmá vált. Mindezt megerősíti az is, hogy nem mondtam csütörtököt ezen a legutóbbi csütörtökön sem – mondta befejezésül a tórekordot felállító diák.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában