Helyi közélet

2018.07.17. 10:32

Gyógyító növénykultúrák itthon és a nagyvilágban

Nyíregyháza - Egy amazóniai faluban sokat tanult a gyógynövényekről.

Nyíregyháza - Egy amazóniai faluban sokat tanult a gyógynövényekről.

Gyógynövények hazulról és a dzsungelből címmel tart érdekfeszítő előadást a kispaládi óvodában csütörtökön 10.30-tól Hajdu Zsanett, majd a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár könyvtárbuszán Sonkádon, Nagyhódoson és Garbolcon is áll az érdeklődők rendelkezésére a nap folyam ugyanebben a témában.

Hit vagy hatóanyag

A játékos-interaktív előadásokban körbejárják a gyógynövények tradicionális és mai modern alkalmazásának témakörét. Hajdu Zsanett – hogy az érdeklődők minden érzékszervét megdolgoztassa – meg is szagoltatja a hazai gyógyfüveket, gyökérporokat és illóolajokat, valamint azokról az érdekes gyógynövényekről is szót ejt, amelyeket őseink használtak, és amikkel ma találkozhatunk a gyógyászatban vagy akár a konyhában.

Megmutatja, mi a hasonlóság egy dél-amerikai indián és egy erdélyi sámán között, és körbejárja a jelenlévőkkel, hogy mitől gyógyít egy gyógynövény, a beléjük vetett hittől a hatóanyagokig.

Indiánok között élt

Az előadásra gyerekeket és felnőtteket egyaránt szeretettel várnak. Dr. Hajdu Zsanett biológusként végzett neurobiológia szakirányon, majd gyógynövények idegrendszeri hatóanyagainak kutatásából doktorált a szegedi Gyógyszerésztudományi karon. Még hallgató korában önálló kutatóutat szervezett két társával Bolíviába, ahol két évig élt andoki és amazóniai indiánok között. Egy amazóniai faluban elvégzett egy gyógynövénykutatást, amiből a diplomamunkáját is elkészítette. Tizenkét éve rendszeresen tart előadásokat minden korosztály számára, 2015-ben Nemzeti Kiválóság Díjat kapott tudományos és tudománykommunikációs munkája elismeréseként. Megjelent kalandos ismeretterjesztő regénye is A trópusok ajándékai – Szenvedélyes kutatóutam igaz története Bolívia indiánjai között címmel.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában