Helyi közélet

2018.07.09. 12:38

Megemlékeztek a Luby család őseiről

Nagygéc - Luby-emléknapot tartottak a nagygéci látogatóközpontban, a Megmaradás Templománál.

Nagygéc - Luby-emléknapot tartottak a nagygéci látogatóközpontban, a Megmaradás Templománál.

Ötről hatra jutottak: hatodik alkalommal rendezte meg az idén hat esztendős Luby Társaság a Luby-emléknapot, melynek ezúttal a nagygéci Megmaradás Templomának impozáns környezete adott méltó otthont.

A gondosan megszervezett nap emlékfaültetéssel, illetve emléktábla-avatással kezdődött – stílszerűen a Luby-parkban. A Luby Károly (1830–1908) Szatmár vármegyei főlevéltárnok és genealógiai kutató tiszteletére elhelyezett emléktáblát a Luby család tagjai, Radványi Gáborné Luby Ágnes és Luby Péter leplezték le.

Megáldott látogatóközpont

Az ünnepségen köszöntőt mondott Kislőrincz József, Csengersima polgármestere, Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke, Kovács Sándor országgyűlési képviselő, majd dr. Kiss Kálmán, a Luby Társaság elnöke szólt a népes hallgatósághoz.

Az elültetett fát és a felavatott emléktáblát Bélbász-Szűcs Andrea, Csengersima református lelkésze áldotta meg a látogatóközpontban.

A Luby Társaságot azzal az elhivatott céllal keltették életre, hogy ápolják a Luby família hagyományát.

– Egyrészt a Luby család épített és szellemi örökségét tárjuk fel és őrizzük meg, másrészt pedig tágabb értelemben a szatmári értékek és tradíciók népszerűsítését tűztük ki a zászlónkra, minél szélesebb körben – említette dr. Kiss Kálmán, a Luby Társaság agilis elnöke.

– A mindennapokban az élet sokféle területén tevékenykedő tagjaink segítségével és részvételével szeretnénk olyan színvonalas rendezvényeket szervezni, ahol meg tudjuk valósítani az elképzeléseinket. Ebbe beletartozik a kulturális ismeretterjesztés és a tudományos feltáró munka is. Törekvésünk a szellemi alkotások létrehozása, az épített örökségünk gazdagítása, az emlékhelyek kialakítása, ismereteink bővítése és a tudásanyag átadása.

Rózsakert veszi körül az emeletes kastélyt

A XVIII. század második felétől a XX. század közepéig a szatmári közélet és művelődés történetében oly jelentős szerepet játszó Luby-ak nem tartoztak a történelmi Szatmár ősi családjai közé.

A ma Luby-kúriaként ismert épületben ifjabb Luby Károly rendezkedett be, itt születtek Szuhányi Annával kötött házasságából gyermekei, köztük Zsigmond, János és Károly.

Luby János a század közepén új, három oldalról körtornáccal övezett kastélyt épített, a szülői házat pedig magtárrá alakította. Ebben a funkciójában, leromlott állapotban került sor 2001-ben az épület helyreállítására. Luby Zsigmond házasságkötése révén Fülpösdarócon élt, a kisebbik testvér, Károly, Szatmár vármegyei levéltárnok pedig Nagygécben rendezte be otthonát. Luby Zsigmond fia, Géza visszavágyva a szülői földre, 1877–79 között Nagyarban építette fel otthonát, egy szép parkkal és rózsakerttel körülvett emeletes kastélyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában