Helyi közélet

2018.07.19. 09:54

Megpihentek a Latorca folyó partján

Nyíregyháza - Az ódon falak között felelevenedtek Zrínyi Ilona és a Rákóczi-szabadságharc legendái.

Nyíregyháza - Az ódon falak között felelevenedtek Zrínyi Ilona és a Rákóczi-szabadságharc legendái.

Nagy sikerű koncert, látogatás a munkácsi várban, és a beregvári Schönborn-kastélyban, uzsonna a Latorca folyó partján a kéklő hegyek lábánál.

A Kárpátaljai Asztélyi Református Egyházközség és a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Egyesület meghívására július 11-én elutaztunk a nyíregyházi Zöld Kerék Alapítvány képviseletében Kárpátaljára ahol bekapcsolódtunk a „Református, honismereti, hagyományőrző hittan és alkotótábor Asztélyban” elnevezésű programba.

Itt készültek a körkép vázlatai

A finom töltött káposzta és a délutáni kézműves foglakozások után kezdődött a koncert, ahol Pintér Béla keresztény dalait a több százfős közönség együtt énekelte az előadóval. Másnap több mint 70 táborozóval együtt busszal Kendereskére látogattunk, ahol egy magaslaton a Feszty körkép kicsinyített mását csodálhattuk meg. Újabb kutatások szerint Feszty Árpád, a festő itt, a Munkács melletti kis falu környékén készíthetett vázlatokat, amelyek alapján a nagy művét megalkotta. Összevetve a környező hegyek látványát a körképpel, nagy a hasonlóság.

Örök fiatalság forrása

Utunkat folytatva megrohamoztuk Munkács várát. Az ódon falak között felelevenedtek Zrínyi Ilona és a Rákóczi-szabadságharc legendái. Következő megállóhelyünk a Szolyvai Emlékpark volt, ahol a gyűjtőtábor áldozatai, a málenkij robotra elhurcoltak emléke előtt hajtottunk fejet. Megpihentünk a Latorca folyó partján, majd a beregvári Schönborn-kastélynál tettünk látogatást. Megcsodáltuk a szebb napokat látott épületet, parkjában a tiszta vizű tavat és ittunk az „Örök Fiatalság” forrásából. Köszönjük a vendéglátóknak az élményeket és a tervek szerint augusztusban is erre guruluk a Zöld Kerékkel – számolt be élményeikről Kazai Béla, az alapítvány elnöke.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában