Helyi közélet

2018.07.18. 15:57

Nyomás ellenőrizni a gumit!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Feltétlenül ellenőrizni kell az abroncsokat a nyári utazás előtt azért, hogy felhőtlenül teljen a vakáció.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Feltétlenül ellenőrizni kell az abroncsokat a nyári utazás előtt azért, hogy felhőtlenül teljen a vakáció.

Annak ellenére, hogy a hosszú autós utak során fokozott terhelés éri a kocsik abroncsait, a Bridgestone adatai szerint 10-ből 7 magyar autótulajdonos még mindig úgy vág neki az útnak, hogy nem ellenőrzi azok állapotát és a pótkerék nyomását.

Erre pedig nagy szükség lenne, mert a nyári utak során minden második gépkocsivezető legalább 500–700 km-t tesz meg járművével jellemzően egy, minden harmadik autós pedig akár két alkalommal is.

Nagyobb a terhelés

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a magyar családok 44 százalékának van autója, ami azt jelenti, hogy az iskolaév végét követően és a nyári hónapokban mintegy 1,5 millió gépjárművel indulnak vakációzni rövidebb és hosszabb belföldi utakra, illetve külföldre a családok.

A hétköznapi használattól eltérően a gépkocsik terhelése ilyenkor 300–350 kg-mal is több lehet, hiszen jellemzően több felnőtt két vagy három gyermekkel utazik; illetve több csomagot, sportfelszerelést és kerékpárt is szállítunk.

Érintkezik az úttesttel

– Magyarországon sok autós sajnos úgy indul el a nyári utazásra, hogy nem ellenőrzi gépkocsija abroncsait. Pedig ilyenkor az autó nagyobb súlya, a 30–35 fokos meleg (amikor az aszfalt hőmérséklete a 40–50 fokot is eléri) jelentős terhelésnek teszi ki a gumiabroncsokat és gyakoribb a nem kívánt defekt, illetve abroncsmeghibásodás. Az abroncs a gépjármű egyetlen olyan része, amely közvetlenül érintkezik az úttesttel, ezért saját és családtagjaink biztonsága érdekében érdemes figyelmet fordítanunk állapotuk ellenőrzésére – mondta Hunyadi Szabolcs, a Bridgestone Magyarország Kft. értékesítési vezetője.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában