Helyi közélet

2018.07.02. 09:29

Szívünkben és a lelkünkben tovább él

Nyíregyháza - Derűjével, humorával, munkásságával emlékezetessé tett minden kirándulást, közösségi összejövetelt.

Nyíregyháza - Derűjével, humorával, munkásságával emlékezetessé tett minden kirándulást, közösségi összejövetelt.

„Nem múlnak el ők, akik szívünkben élnek…” – írja Juhász Gyula, s ez így igaz az ő, Kiss Gyula esetében is, aki életének 73. évében, június 18-án hunyt el. Nyíregyháza jeles személyisége, elkötelezett lokálpatriótája, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Természetbarát Szövetség volt elnöke, a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület, valamint a Váci Mihály Társaság Kulturális Egyesület alapító tagja volt.

Kiss Gyula barátunk 2005-től, a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület alapításától aktív, lelkes tagja volt a közösségünknek. Sokoldalúságát, természetszeretetét, minikönyvgyűjtő, családfakutató és utazási szenvedélyét egyaránt megismerhette a népes érdeklődő közönség 2012-ben az egyesületünk Alkotó tagtársak című sorozata első állomásán, ahol a több mint ezer darabos minikönyvgyűjteményéből láthattunk kiadványokat, valamint családfakutatásának dokumentumait is bemutatta.

Túrafüzetet adott ki

Gyulának szívügye volt szűkebb régiónk nagy irodalmi szülötteinek megismertetése a hazánk más tájain élő irodalombarátokkal, ezért országos Váci Mihály túramozgalmat szervezett, füzeteit a Váci Mihály Társaság Kulturális Egyesület égisze alatt jelentette meg. Móricz Zsigmond születésének centenáriumára 1oo darab számozott példányban, 4ox60 milliméteres méretben, kiadta a róla elnevezett túrafüzetet, és lelkiismeretesen megszervezte megyénk Móricz-emlékhelyeinek és emlékjeleinek felkeresésével azok irodalmi köztudatba épülését. Derűjével, humoros, mókás vetélkedőivel, vicceivel, anekdotáival üde színfoltja volt kirándulásainknak, összejöveteleinknek, s büszkén viselte az általunk ráragasztott „mókamester” titulust.

Mindnyájunk számára példa

Az idegenvezető szerepét is szívesen vállalta magára szűkebb hazánk vagy akár a határon túli területek szépségeinek élményszerű ecsetelésével. A megérdemelt pihenés idején is igyekezett megőrizni szellemi frissességét, részt vett a város rendezvényein.

Igazságosság és őszinte érdeklődés, segítőkészség jellemezte. Tevékeny élete, közéleti munkássága, hagyományőrző szellemisége, életigenlő egyénisége, közvetlensége mindnyájunk számára példaértékű lehet.

Nyugodj békében, Gyula!

- A Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület tagsága nevében: Dr. Bihari Albertné, alapító titkár -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában