Helyi közélet

2018.07.20. 09:13

Tovább zakatol a Zrínyi-vonat

Nyíregyháza - Tartalmas programsorozattal emlékezett meg a nyíregyházi gimnázium a centenárium évéről.

Nyíregyháza - Tartalmas programsorozattal emlékezett meg a nyíregyházi gimnázium a centenárium évéről.

Kétszázban: a száz! A centenárium évében a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium 200 oldalas tartalmas kiadványt jelentetett meg Suller Zoltán igényes szerkesztésében. Az oktatási intézmény jelentőségét dr. Márka Szabolcs asztrofizikus, a Nobel-díjas csoport tagja, volt diák fogalmazta meg frappáns módon: „A Zrínyi, tanáraink és osztálytársaink adták a szárnyakat nekünk, hogy álmainkat kergethessük”. A patinás középiskola nem egyetlen központi rendezvénnyel emlékezett meg a száz esztendős történetéről, hanem az egész tanévet felölelő lüktető programsorozatot szervezett meg. Nem volt olyan hét, hogy ne lett volna nívós rendezvény ennek apropóján, sőt, olykor naponta váltották egymást az emlékezetes előadások.

– A Zrínyi Akadémia a tudományok sokszínűségét hirdette. A jubileumi díszünnepségünk örök emlék. A ZIG Singers két telt házas koncertet adott a Váci Mihály Művelődési Központban. A jótékonysági bál nagy sikert aratott. A gálaműsor úgyszintén emlékezetes lett. De említhetem a különvonatos utazást Kassára, ahol mintegy hétszázan az emléktúra keretében tisztelgünk Zrínyi Ilona síremléke előtt. S ne feledjük a hagyományos öregfiúk kézilabda és családi napot vagy a galériánkban megtekinthető változatos kiállításokat, illetve a pályaválasztási projektnapot – villantott fel néhányat a sokszínű kavalkádból Huszárné Kádár Ibolya, a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium intézményvezetője, akit a napokban erősítettek meg pozíciójában, így megkezdheti a harmadik ciklusát. Harminchat esztendeje lett pedagógus a Zrínyiben, tizenhat éven át látta el az igazgató-helyettesi teendőket.

– A tanév algoritmusát egyértelműen a jubileumi rendezvénysorozat határozta meg úgy, hogy közben hibátlanul, zavartalanul működött az intézmény. Bebizonyosodott ezúttal is, hogy a Zrínyi iskolában fontos az értékorientáció, az élményszerzés és a közösségteremtés. Olyan sikeresnek bizonyult a 100 éves program, hogy abból erőt meríthetünk a következő időszakra, úgy érzem, minden érintett méginkább zrínyisebb lett. A tanév egyébként eredményesen zárult a végzősök szempontjából is: 125-en összesen 160 nyelvvizsgával távoztak. Ez az iskola egyik stratégiai célja, hogy minél hatékonyabban tudjanak felkészülni a tanulóink a nyelvvizsgára.

Előadások a Zrínyi Akadémián

Dr. Márka Szabolcs – Új csillagászat hajnalán, Saxon Szász János – Poliversum matematikai workshop és bemutatóóra, Koncz Teréz – Blockbusterek és készítőik – élet filmesként, dr. Pethő József – Nyíregyháza Krúdy szemével, dr. Valuch Tibor – Hogyan éltek a nagyszüleink? – XX. századi magyar hétköznapok, dr. Barta Zoltán – Gyereknevelés bogaraknál és élesztőknél, dr. Takács Tibor – Nyíregyháza állambiztonsági szempontból, dr. Szép Tibor – Hosszútávon vonuló madarak, a klímaváltozás első „vesztesei” Magyarországon, dr. Frisnyák Zsuzsa – Mitől lesz a múlt történelem? Hogyan dolgoznak a történészek?, Koós Pál – Formatervezés – design, Kovács Pál – A bankrendszerről középiskolásoknak, Mádi Zoltán – Bróker Marcsi avagy Shakespeare tanítása a pénzről, dr. Gődény György – A testépítésről feketén-fehéren, dr. Margócsy Klára – Női írók a 19. és a 20. századi magyar irodalomban, dr. Margócsy István – Mi az irodalom és van-e haszna?, Ganzler Orsolya – Hogyan kommunikáljunk az online világban?, Kéry Péter – Petőfi-emlékek Szatmárban.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában