Helyi közélet

2018.08.25. 13:51

50 éves érettségi találkozó a több mint száz éves „Besiben” Kisvárdán

Kisvárda - A megye első Állami Főgimnáziuma 1911.szeptember 15–én–ben nyitotta meg kapuit Kisvárdán az akkori községháza épületében I és IV osztálya, majd felmenő rendszerrel 1914/15 tanévre benépesült.

Kisvárda - A megye első Állami Főgimnáziuma 1911.szeptember 15–én–ben nyitotta meg kapuit Kisvárdán az akkori községháza épületében I és IV osztálya, majd felmenő rendszerrel 1914/15 tanévre benépesült.

A város történetének fontos állomása volt ez. A település polgárosodásának fokmérője a területén működő iskolák színvonala. A gimnázium épületének építése az 1928/29. tanév végére befejeződött. A Bessenyei György Gimnázium történetének 1953–tól /65 éve/ szerves része a felnőtt oktatás, mely 1958–tól önálló tagozatként működik. A megye első Állami Főgimnáziumában az idei évben 104. ballagás volt, ahol több ezer végzős tanuló ballagott ebben a gimnáziumban. Augusztus 24–én, péntek délután, az 1968–ban, végzett IV. B osztály tanulói rendezték meg az 50. érettségi találkozójukat, az öreg és oly kedves alma materükben. A végzős osztálylétszám 39 volt. A találkozón 24–en vettek részt az ország különböző településeiről. Sajnos 9 osztálytárs már az égi találkozón vett részt, tanáraikkal, akik fentről tekintettek rájuk.

24 résztvevő az 50 éves találkozón

Az 50 éves találkozót: Dr. Szolnoki László, Kelemen Gizella és Dr. Somogyi Gábor szervezték. A találkozó résztvevői a gimnázium parkjában, a Bessenyei szobor előtt gyülekeztek. A találkozón részt vett Tóth László osztályfőnökfőnök, Dr. Kriveczky Béla, és Sárosy Zoltán tanárok. A Bessenyei szobornál mindenki egy–egy mécsest helyezett el, a volt tanáraik és z osztálytársaik emlékére. A Szolnokon élő Nagy Sándor nyugdíjas református lelkész emlékezett az 50 évvel ezelőtti időkre, felidézve az elhunytak emlékét, rájuk jellemző bibliai idézetekkel. Ezt követően a kellemesen hűs ódon falak első emeleti osztálytermében tartotta meg Tóth László osztályfőnök az osztályfőnöki órát, ahol minden tanuló távirati stílusban mondta el az elmúlt fél évszázadban, életének fontosabb eseményeit. A gyülekezéskor megkezdett kötetlen beszélgetés az osztályfőnöki órát követően egy jó hangulatban eltöltött estebéden folytatódott. Az ötvenéves találkozó résztvevői élményekben szép emlékekkel gazdagodva búcsúztak el egymástól, a már több mint száz éves gimnáziumuktól. a várostól azzal a reménnyel, hogy, hogy jó volna évenként találkozni.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában