Helyi közélet

2018.08.07. 10:35

Ártalmas is lehet a köztéri megmártózás

Budapest - Tombol a kánikula, nem csoda, ha valakinek kedve támad egy szökőkútban felfrissülni. Ez nem tilos, egészségügyi szempontból viszont nem tanácsos – olvasható a <a href="http://weborvos.hu" target="_blank" rel="noopener">weborvos.hu</a>-n.

Budapest - Tombol a kánikula, nem csoda, ha valakinek kedve támad egy szökőkútban felfrissülni. Ez nem tilos, egészségügyi szempontból viszont nem tanácsos – olvasható a weborvos.hu-n.

A szökőkutak és a csobogók nem fürdőzésre készültek, és nem is alkalmasak arra, mert nincsenek olyan víztisztító- technológiával ellátva, mint a medencék, ráadásul porral, állati ürülékkel is szennyeződhetnek, sokkal hamarabb és jóval nagyobb eséllyel tudnak megtelepedni és elszaporodni bennük olyan baktériumok, amelyek hasmenéses, vagy hányásos megbetegedésekhez vezetnek, bőrirritációt okoznak. A fertőzés lehetősége akkor áll fenn, ha valaki véletlenül lenyeli a vizet.

A szökőkutakban nagy mennyiségű vízpermet keletkezik, amit belélegezhet az, aki benne fürdik. Az apró vízcseppekkel a legionella-baktériumok a tüdő léghólyagocskáiba képesek lejutni, és gyulladást okozni – írja a portál.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában