Helyi közélet

2018.08.18. 17:53

Koncert a megyeházán is

Nyíregyháza - Olyan énekkarokat hallhattunk, amelyek a Cantemus nélkül soha nem jöttek volna el megyénkbe.

Nyíregyháza - Olyan énekkarokat hallhattunk, amelyek a Cantemus nélkül soha nem jöttek volna el megyénkbe.

A Fülöp-szigeteki és a dél-afrikai dzsungelek világa, az ottani őslakosok világa költözött be pénteken egy óra időtartamra Nyíregyházán a megyeháza dísztermébe, ott rendezték meg ugyanis a XII. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál megyejárás programjának megnyitóját. A fellépő vendégeket – a Fülöp-szigeteki Hail Mary the Queen Gyermekkar (kék felsőben) és a dél-afrikai Stellenbosch Egyetemi Kórus (piros és fekete felsőben) tagjait és a közönséget házigazdaként Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke (képünkön a mikrofonnál) köszöntötte, ugyanis a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal és a megyei önkormányzat közösen rendezte meg ezt a zenei eseményt.

A Cantemus kórucsalád énekkarai bejárják az egész világot, de el is hozzák számunkra az egész világot." Román István

Fontos missziót teljesítenek

Baracsi Endre örömét fejezte ki, hogy két év után ismét a megyeházán kezdődik a Cantemus fesztivál vidéki hangversenyeinek sorozata. Szólt arról is, hogy a megyeszékhely és a vidéki települések olyan énekkarokat fogadhatnak, amelyek a Cantemus Kórusintézmény nélkül soha nem jöttek volna el hozzánk.

A koncerten Román István, megyénk kormánymegbízottja mondott ünnepi beszédet.

– A Cantemus kóruscsalád énekkarai bejárják az egész világot, de el is hozzák számunkra az egész világot – fogalmazott a politikus.

– A Cantemus együttesei ugyanakkor nem feledkeznek meg a megyéről sem, az elmúlt évtizedekben megyénk szinte minden településén örömet szereztek énekükkel a helybelieknek. Fontos missziót teljesítenek a nyíregyházi énekkarok. Az elmúlt évtizedek fesztiváljait ismerve biztosak lehetünk abban, hogy most is nagy élményekkel töltődünk fel.

A zene országában

A hangversenyen elmondta gondolatait a Fülöp-szigetek magyarországi nagykövete, Maria Fe T. Pangilinan asszony is (a mikrofonnál). Először is azt emelte ki, hogy milyen sok szervezőmunka van egy ilyen nagyszabású rendezvény mögött. Utalt arra, hogy egy kórusfesztivál mindig hatalmas ünnep, hiszen távoli földrészek lakói találkoznak, illetve kötnek barátságot egymással.

– A Cantemus fesztiválon barangolhatunk a zene világában. Jó érzés, hogy életkortól függetlenül együtt énekelnek az emberek. Fontosnak tartom, hogy a Fülöp-szigeteki 7-18 éves fiatalok megismerkedhetnek Magyarországgal, ugyanakkor be is mutathatják hazájuk kultúráját. Szerencsés nemzet a magyar, hiszen sok kiváló zeneszerzője, együttese van. Jó érzés a zene országában lenni.

A köszöntő gondolatok után mindkét kórus nagy sikerrel adott ízelítőt műsorából a megyeházán, a kórusfesztivál többi együttese pénteken Vállaj, Tiszadada, Nyírbogát, Gyüre, Kazincbarcika lakosságának szerzett örömet énekével.

- KM -


A Cantemus fesztivál képei a megyeházán, a római katolikus templomban és a zsinagógában készültek. Zöld ruhában és nyakkendőben az argetin kórus, alatta a szlovák együttes, jobbra alul a Cantemus fiúkórus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában