Helyi közélet

2018.08.29. 07:13

Legyen stresszmentes a sulikezdés!

Nyíregyháza - A szülő is izgul, ideges, de ne ezt, hanem azt mutassa ki, hogy büszke gyermekére, aki már iskolába megy.

Nyíregyháza - A szülő is izgul, ideges, de ne ezt, hanem azt mutassa ki, hogy büszke gyermekére, aki már iskolába megy.

Hétfőn visszavonhatatlanul véget ér az idei vakáció. Sok szülőt foglalkoztat a kérdés, hogyan segítsen a gyermekének ráhangolódni az iskolakezdésre. Mit tegyenek, illetve ne tegyenek, főként az első osztályt kezdő anyukák és apukák, hogy a csemetéjük stressz- és feszültségmentesen élje meg a váltást?

Beszélgetés, séta

– Természetesen már az óvodában igyekszünk felkészíteni a gyerekeket az iskolai életre, de a szülő is sokat tehet a gyermekéért, hogy ne féljen, hanem kíváncsisággal vegyes izgalommal várja a tanévet – erősítette meg Gerda Erzsébet.

A nyíregyházi óvodapedagógus az elsők között említette a bioritmus beállítását. Nagyon fontos, hogy a gyerek este időben ágyba kerüljön, olvassunk neki mesét, a reggeli ébresztés után nem szabad kihagyni a reggelit, mert az éhségtől idegesebb a gyermek is. A délutáni alvásról érdemes fokozatosan leszoktatni a leendő elsősöket, helyette menjünk le a játszótérre, sétáljunk – tanácsolja a szakember. A tapasztalatok szerint fontos a nyugodt légkörű beszélgetés. Az apukáknak és anyukáknak legyen arra idejük, hogy meghallgassák a csemetéjüket, s a felmerülő kérdésekre válaszoljanak.

– Sokan elkövetik azt a hibát, hogy erőltetik a témát, de hagyni kell, a gyermek beszéljen róla. Ha mi mesélünk, akkor emeljük ki a pozitívumokat, az örömteli, jó dolgokat: „csillagokat fogtok gyűjteni, már nagy asztalnál ehettek, a szünetekben játszhattok”. Sokat számít, hogy az első napokban sikerélménye legyen a kisdiáknak.

– Ezért azt szoktuk javasolni, énekeljenek otthon a gyerekkel, idézzék fel a kedvenc verseit, mert ha erről lesz szó az iskolában, nem fog megilletődni – magyarázta az óvodapedagógus. – Szánjanak időt arra, hogy megnézegetik az új iskolai eszközöket, sétáljanak el az iskolához, mutassa meg a szülő, hol a bejárat, hol fognak reggel megállni, nézzék meg az udvart, így nem teljesen ismeretlen környezet fogadja az első napon. Fontos a kisiskolásoknak, ha magukkal vihetik a kedvenc kabalájukat, játékukat, amivel egy kis otthont visznek az iskolába, a szünetben megmutathatják egymásnak, játszhatnak vele – sorolta Gerda Erzsébet. Érhető, hogy a szülő is izgul, ideges, de ne ezt, hanem azt mutassa ki, hogy büszke gyermekére, aki már iskolába megy.

Matrica és piros pont

– Lora nagyjából tudja, mi vár rá jövő hétfőtől, hiszen amellett, hogy sokat beszélgettünk az iskoláról, van egy bátyja is, akivel rendszeresen együtt tanulunk. Tisztában van vele, hogy mennyit készül az órákra a testvére, az első a tanulás, csak aztán jöhet a játék. Gyakran ő is kéri, adjak neki valami feladatot, amit aztán közösen ellenőrzünk, bár ezt a részét még nem igazán veszi komolyan – árulta el érdeklődésünkre Gátiné Farkas Zita, akinek hétéves kislánya a nyíregyházi Móra-iskolába fog járni.

– Megpróbáltuk felkészíteni a tanévkezdésre, elmondtuk Lorának, hogy sokat játszanak majd az udvaron, a foglalkozásokon dicsérni fogják, ha ügyes lesz, matricát, piros pontot kap. Annak nagyon örült, hogy a suliban már nem kell délben aludni – tette hozzá az édesanya mosolyogva.

– Arról is beszélgettünk, hogy lesznek szabályok, amiket be kell tartani, hogy az órákon nem állhat fel, nem szabad beszélgetni, ha mondani akar valamit, fel kell nyújtania a kezét. Kifejezetten szorgalmas kislány, akit minden új érdekel. Bár igényli a figyelmet és mozgékony, de hiszem, hogy meg fogja állni a helyét az iskolában.

– Az első félévben lassanként vezetik be őket a tanulás világába, ami érthető, hiszen egyelőre ők még egy nagy ovis csoport, nem osztály, a második félévtől azonban komolyodnak az elvárások. Az évnyitóra mindenesetre felkészültünk, a napokban megtanultuk a verset, amit szavalni fog az ünnepségen – újságolta Zita.

Hasznos volt a Csibetábor is

Marton Orsolya kisfia, Áron szeptemberben kezdi az első osztályt a nyíregyházi Apáczai-iskolában.

– Már nagyon várja a tanévkezdést. Októberben lesz hét­éves, így az óvodát egy kicsit unta már, vegyes csoportba járt, ahol a 2-3 évesekkel nem igazán tudott játszani. Nem lesz számára ismeretlen sem az intézmény, sem a leendő tanító nénik, az iskolában volt ovis játszóház, amikor bemehettünk, szétnézhettünk, megismerkedtünk a pedagógusokkal. Foglalkozásokon vettünk részt, ahol énekeltek, táncoltak, mondókáztak. Ez nagyon tetszett Áronnak, ahogy a Csibetábor is, ami egyfajta ismerkedős hét volt az iskolában: a leendő tanító nénikkel megmutatták a gyerekeknek az Apáczait, mostanra tudják, merre van a tornaterem, hogyan kell az ebédlőbe lemenni, sok hasznos információt gyűjtöttek be, arról nem is beszélve, hogy egy kicsit összekovácsolta az osztályt – sorolta Orsolya, hozzátéve: mindez megkönnyíti az intézményváltást és a tanévkezdést is.

A nyíregyházi anyuka az iskolától kapott lista alapján már beszerezte a tanszerek, írószerek nagy részét, már csak apróságok hiányoznak.

– Áron néha bepakol a táskájába és iskolásat játszik a barátaival, szívesen rendezgeti a tolltartóját, amit ő választott, ahogy az irattartók is elő-előkerültek a nyáron. Érezhetően izgatott, ahogy mi is, hiszen – lévén, egyetlen gyermekünk – ez egy nagy lépés nekünk is. Reméljük, hogy minden jól fog alakulni.

Manó-kaland az iskolában

Az iskolára hangolódás jegyében a rakamazi Erzsébet Királyné Német Nemzetiségi Általános Iskola Manó-kalandra hívja a leendő első osztályosokat ezen a héten.

– Figyelmes gesztus az iskolától, hogy minden évben megszervezi ezt a kis „kalandozást” még a becsengetés előtt. Csütörtökön 9 és 11 óra között a kicsik megismerkedhetnek a leendő osztálytársaikkal, a tanítónénikkel és az iskola épületével, amely évekig a második otthonuk lesz. Érthető módon, minden kisiskolásban, így az én lányomban is van némi izgalommal vegyes félelem az újtól, az idegentől, egy derűs, játékos Manó-kaland sokat segíthet a kezdeti félsz feloldásában – mesélte Anna, a rakamazi édesanya.

CSA, PI, MJ, BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában