Helyi közélet

2018.08.28. 16:43

Lengyelországban is „járt” a különös küklopsz

Nyíregyháza - A nyíregyházi diák, Tóth Bence ötödmagával képviselte Magyarországot a lengyelországi versenyen.

Nyíregyháza - A nyíregyházi diák, Tóth Bence ötödmagával képviselte Magyarországot a lengyelországi versenyen.

Megérte „robotolni”! Már az ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyen méltatták Tóth Bence ­(NYSZC Bánki Donát Műszaki Középiskolája és Kollégium) és Zsigó Miklós (Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium) pályamunkáját.

Egy projekt, egy résztvevő

A Víz Alatti Küklopszot (underwater cyclops) azzal a céllal alkották meg, hogy tudják segíteni a víziközmű-szolgáltatók hatékonyabb működését. Az éveken át fejlesztett víz alatti kutatórobot költséghatékonyan olyan tevékenységet is képes végezni, amelyekre egy búvár nem lenne képes. A pályázók által épített robot képes felmérni a víziközművek szerves részét képező tározóban keletkezett sérüléseket, majd archiválni azokat a kamera segítségével, így több ezer köbméter víz leürítése kerülhető el. Az Országos Tudományos és Technikai Diákalkotó versenyen Tóth Bence és Zsigó Miklós is elnyerte a jogot arra, hogy az ESE 2018 (Expo-Sciences Europe) rendezvényen képviselje hazánkat.

– A szervezők a MILSET Europe magyarországi képviselőjeként delegálták – két másik projekt mellett – a nyíregyházi diákok alkotását. Sajnos, csak egy résztvevő vehetett részt projektenként, így a csapatot Tóth Bence reprezentálta – újságolta Zsigó Zsolt felkészítő tanár.

Az ESE 2018 programsorozatának a Lengyelország északi részén elterülő Gdynia adott otthont.

– A helyszín az a hatalmas aréna volt, amely a város egyik külső kerületében terült el, így aztán az expót nem sokan keresték fel. Az ilyen kiállításokon a szervezők nem a látogatók számának a növelésére törekednek, hanem arra, hogy a diákok minél többet tudjanak meg egymás projektjeiről, és megismerjék egymást. Bár a természettudományos-műszaki részen volt pár kiemelkedő projekt, de sok, már nem újszerű ötlet megvalósítását láthattuk is (ilyen például az okos ház és az okos üvegház is) – számolt be élményeiről Tóth Bence.

Az időjárás nem fogadta a kegyeibe a résztvevőket, sokat esett az eső. Több nemzeti küldöttség tagjai is úgy döntöttek, hogy keressék fel a tengerpartot.

Sopot tetszett neki legjobban

– Sok olyan programot szerveztek, amellyel megpróbálták egymáshoz közelebb hozni a jelenlévőket. A „Pitching on the stage” alatt mindenki 5 percben bemutathatta a projektjét a színpadon. A Víz Alatti Küklopsz is meghódította a közönséget. Volt táncest, a Hungarian Culture Night pedig rendkívül jól sikerült.

– Egy szépen rendben tartott diákkollégiumban szállásoltak el bennünket, onnan indultunk útnak. Barangoltunk a környéken, hozzám Sopot állt a legközelebb az expó ideje alatt, hiszen oda jártunk strandolni a tengerpartra. Esténként a városban akkora volt a zsúfoltság, hogy körülbelül dupla annyi ideig tartott leérni a partra, mint általában. Hasonlított a budapesti bulinegyedre, de ott szinte az egész város rendezkedett be úgy, mintha egy nagy bulinegyed lenne. Mindenhol pubok, szórakozóhelyek sorakoztak. Gdynia egy új építésű város, Gdanskot inkább nevezném óvárosnak. Összességében sok élménnyel gazdagodtam, köszönhetően a Víz Alatti Küklopsznak.


Hiányoztak a kalóriák

– A helyi ételek kicsit furcsák voltak nekem, mivel mindig is a húsos ételek felé húzott a szívem. A menzás kajához hasonló mennyiségű és minőségű étel került az asztalunkra az uborka, a paradicsom és a spenót mindenféle kombinációjú ismétlődésével. Az egyik este a Polish Night nevű eseményen kaptunk tradicionális lengyel ételt, ami főtt tésztabatyu volt megtöltve burgonyával, vagy hússal, vagy kapros burgonyás keverékkel. Bevallom, a közelben található élelmiszerboltokban egészítettem ki a hiányzó kalóriákat – árulta el Tóth Bence.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában