Helyi közélet

2018.08.06. 14:48

Strandbalesetek: hőgutától a pánikon át a túl sok piáig...

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Minden strandon tájékoztató táblák jelzik, hol nyújtanak segítséget baj esetén.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Minden strandon tájékoztató táblák jelzik, hol nyújtanak segítséget baj esetén.

A rekkenő hőség és a kellemes kikapcsolódás okán sokan keresték fel a fürdőhelyeket megyénkben az elmúlt napokban. A strandolóknak, fürdőzőknek nem árt vigyázniuk magukra, hiszen sajnos az idén is szedett már néhány áldozatot a Tisza, és a medencés fürdőhelyeken is előfordulhatnak kisebb-nagyobb kellemetlenségek: a horzsolások, vágások, zúzódások előkelő helyen állnak a standbalesetek listáján.

Vízimentőket alkalmaznak

– Vízből már mentettünk az idén, egy fiatalember bepánikolt a tó egyik, 2 méter mélységű szakaszán. Begörcsölt a lába a fiúnak, megijedt, nem tudott tovább úszni. A szolgálatban lévő vízimentő nem tétovázott, kihúzta a partra, így szerencsére nem történt nagyobb baj, tragédia – osztott meg lapunkkal egy friss történetet a leveleki szabadstrand turisztikai referense, Nagy Viktor.

– Négy vízimentőt alkalmazunk, akik egészen a szezon végéig dolgoznak nálunk. Amikor forgalmasabb a part, ketten is pásztázzák a terepet. Mindegyikük szakképzett, sőt vannak, akik civilben mentősök, tehát nem kérdéses, hogy ha úgy adódna, komolyabb eseteknél gond nélkül be tudnának avatkozni.

– Az ÁNTSZ minden szezon előtt ellenőrzi, hogy az üzemeltetéshez szükséges előírásokat betartják-e a strandok üzemeltetői, de szerintem ilyen helyeken nem elég egy egyszerű elsősegélydobozt felmutatni némi kötszerrel és fertőtlenítőszerrel, egy jól felszerelt orvosi táska minimum dukál – jegyzete meg Nagy Viktor, aki azt is elmondta: náluk szerencsére nem történt még súlyosabb baleset, de mivel a tó körül sportpályák is vannak, előfordult már kisebb bokaficam röplabdázás közben. Lábszártöréshez is hívtak mentőt, amikor egy a fiatal férfi alkoholt fogyasztott, spiccesen focizott, és elesett.

Kötelező kitáblázni

– Bármilyen jellegű, strandon történt balesetről is legyen szó, amíg megérkezik a mentő, szükség van szakszerű ellátásra a helyszínen – mondta el lapunk érdeklődésére dr. Korcsmáros Ferenc. Az Országos Mentőszolgálat Észak-alföldi regionális igazgatója megerősítette: a szabadstrandokon általában nincs ezzel baj, mivel a legtöbb helyen speciális képzettséggel rendelkező vízimentők teljesítenek szolgálatot.

A fürdőknek is komolyan kell venniük az előírásokat, hiszen a működési engedélyük egyik kiemelt feltétele, hogy hivatásos elsősegélynyújtó végzettséggel rendelkező személyt alkalmazzanak. Ez alól már csak azért sem lehet kibújni, mert a forgalmas fürdőkben akár több ezer vendég is megfordul naponta. – A medencés fürdőkben általában az úszómestert riasztják, ha baj van, tőle várnak segítséget. Számukra előírás, hogy elsősegélynyújtásból megfelelő vizsgát tegyenek. A fürdőkben egy elsősegélynyújtó helyiséget is ki kell alakítani, és jól látható módon ki kell táblázni a látogatók számára, hogy hol található.

A hőség is veszélyes lehet

Ezeknek az előírásoknak a betartását nem veheti félvállról egyetlen működtető sem, hiszen bármikor kaphat egy ellenőrzést – emelte ki a szakember.

– Többnyire vágások, esések, ficamok miatti sérülésekhez, illetve csúszdabalesetekhez kapnak riasztást a mentők, de nem minden rosszullét a strandolással függ össze, hanem a hőséggel is. Széles a skála, a túl kevés folyadékfogyasztástól a napégésen át, egészen a hőgutáig találkozunk orvosi ellátásra szoruló pácienssel – mondta a regionális igazgató.

Tévhit, hogy jó a kalcium

A napokban bejárta a közösségi oldalakat egy sztori: az egyik megyei strandon véletlenül lenyelt egy darazsat evés közben egy férfi, aki allergiás a darázscsípésre.

– Hiába is keresnénk a fürdő orvosi ládájában a kalciumot, régi tévhit, hogy darázs- vagy méhcsípésre jó a kalcium – tudtuk meg dr. Korcsmáros Ferenctől. Az Országos Mentőszolgálat Észak-alföldi regionális igazgatója azt ajánlotta: aki tudja, hogy allergiás, a háziorvosával írassa fel az intravénásan beadható allergiaellenes készítményt, s azt tartsa magánál.

Mivel azonban az injekciót csak egészségügyi szakdolgozó adhatja be, darázscsípés esetén mihamarabb fel kell keresni a fürdőhöz legközelebb található orvosi rendelőt.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában