Helyi közélet

2018.08.09. 17:28

Templom, kastély és malom olvasóink javaslatai között

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Napról napra bővül a megye csodáira tett javaslatok listája.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Napról napra bővül a megye csodáira tett javaslatok listája.

Rövid idő alatt népszerű lett új játékunk, amelyben a megye hét csodáját keressük: folyamatosan érkeznek olvasóinktól az ajánlások.

Egy kör, egy perc

Az Észak-Tiszántúl szinte minden falvában épült szárazmalom, még akkor is, ha vízimalom vagy szélmalom is volt a közelben. A nagyobb falvakban több malom is működött, Tarpán például hat szárazmalom és egy szélmalom. A tölgyzsindellyel fedett malom szerkezetileg két jól elkülöníthető részre oszlik: a kerengő sátorra és a malomházra. A kerengősátort 12 vastag tölgyfa oszlop és az erre helyezett 12 szögű, gúla alakú sátortető képzi. A kerengősátor alsó átmérője 14 méter. A szárazmalom másik fontos eleme a favázas malomház, amelyet a régi mintájára zsilipelt deszkafából készítettek és kontyolt nyeregtetővel láttak el. A járókereket általában két lóval húzatták, egyenletes tempóban, egy kört egy perc alatt tettek meg az állatok. Az 1930-as években az épületet átépítették: a kerengő korhadt zsindelytetejét bádoggal átfedték, a gépészeti berendezést eltávolították, a sátor oszlopközeit vályoggal befalazták. Az 1950-es években még a malomházat is lebontották. A mai alakját az 1980-as helyreállítás során nyerte el, amikor az eredeti malom mintájára visszaállították a malomházat, és tölgyzsindellyel fedték le az egész komplexumot.

Barokkból eklektikus

A tuzséri Lónyay-kastély a falu északi részén, a védőtöltéstől 300–350 méternyi távolságra áll. A hagyományok szerint a régi Ambrózy-kastély bástyákkal erődített várkastélyából, feltehetően annak anyagát is felhasználva építették át mai alakjára nagyrészt a 18. század utolsó negyedében. Jellege eredetileg barokk udvarház volt, mely szárnyépületeinek megépítésével ma zárt együttest alkot. A kastély az építtetőjéről, Lónyay Jánosról kapta nevét, aki Mária Terézia testőrségének tagja volt. A gróf bécsi tartózkodása alatt megismerkedett a barokk építészettel, hazatérve építtette meg kastélyát, bécsi minta szerint. Az eredeti épület hat nagyobb helyiségből állt, 1880 körül kibővítették: Lónyay Menyhért emeletes, oromfalas szárnyépületekkel toldatta meg. A kerti és az utcai homlokzat tagozatai neobarokk részletformákat kaptak, így az épület eredeti megjelenése eklektikusra változott.

Verekedtek a hívek

Az 1500-as évek elején Nyírmihálydiban is terjeszkedett a református vallás. A gyülekezet a nyírbogáti református egyházhoz tartozott, 150 évig közös papjuk volt. Az istentiszteletet mindkét felekezet egy templomban tartotta, sok volt köztük az ellentét. Előfordult, hogy a két gyülekezet hívei összeverekedtek a templomban, az eset „székper” néven vonult be a helység történelmébe. Az országos egyházi személyek a vallási béke megtartásáért úgy határoztak, hogy a görögkatolikusok Nyírgelséhez tartozzanak. A reformátusok megkapták a templomot, Mihálydi visszakapta a nevét; akkoriban készült el a templom keleti félköríves része. A különálló fa harangtorony 1782-ben, Nagy Mihály lelkész szolgálati idején épült.

Török kincsből épült

A magyar seregek 1479. október 3-án győzelmet arattak a törökök felett a kenyérmezei ütközetben, magyar részről az egyik hadvezér Báthori István vajda volt. A törökök összerablott kincseiből tetemes összeg jutott Báthorinak, aki jó gazdaként ebből a vagyonból Nyírbátorban két templomot kezdett építeni. Ezek egyike volt a minorita templom. A késő-gótikus nyírbátori minorita templom 1493-ban már készen állt, szemben a mai református templommal, a Bátoriak leendő temetkezési templomával. Alapanyagul nagyméretű kiégetett tégla szolgált, a nyílászárók keretei és rácsai, valamint a támpillérek vízvető kövei azonban mészkőből készültek.

Szabályzat

A játékra való jelentkezéssel a szavazó/játékos elfogadja az Inform Média Lapkiadó Kft. (4031 Debrecen, Balmazújvárosi út 11.) adatvédelmi tájékoztatóját és játékszabályzatát (megtekinthető a www.informmedia.hu/adatvedelmi-tajekoztato oldalon), és hozzájárul ahhoz, hogy az általa közölt adatokat a játék lebonyolítása és az esetleges nyeremény átadása céljából, továbbá a nyertesek nevének és lakhelyének (településszintű) nyilvánosságra hozatala céljából az Inform Média Lapkiadó Kft. kezelje.


[related-post post_id="3929739"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában