Helyi közélet

2018.09.22. 16:53

A leghasznosabb takaró

Tuzsér - A talajtakaró növények vastag rétege a legjobb, amit az őszi kertnek adni tudunk.

Tuzsér - A talajtakaró növények vastag rétege a legjobb, amit az őszi kertnek adni tudunk.

Itt az ideje, hogy talajtakaró növényeket vessünk zöldséges kertünkbe, gyümölcsösünkbe, a szőlőbe. Ezek a növények megakadályozzák a talaj elgyomosodását, télen a talajeróziót, amit az őszi-téli csapadék és szél okozhat. Ami pedig a legfontosabb, meggátolják a különböző tápanyagok, főként a nitrogén kimosódását a talajból.

– A talajtakaró növények vastag rétege a legjobb, amit az őszi kertnek adni tudunk. Magjaikkal vessük be a megüresedett ágyásokat, a gyümölcsöst, a szőlőt, hogy kertünk talaját a legegyszerűbb módon védhessük meg. A takarónövényeket könnyű elvetni, nevelni, egyszerű őket a talajba bedolgozni – tájékoztatta lapunk kertbarát olvasóit a Tuzséri „Nagy Sándor” Kertbarát Klub Egyesület elnöke, Lakatos Bertalan.

A szakember szólt arról is: a takarónövény olyan másodvetésű pillangós és keresztes virágú növény, amely visszapótolja a talajba tápanyagot: zöldtrágyák és gyomelnyomók egyben.

A takarónövények előnyei: tápanyaggal, szerves anyaggal gazdagítják a talajt; meggátolják azt, hogy a csapadék vagy a szél kimossa a tápanyagot a talajból; csökkentik a gyomosodást; javítják a talaj szerkezetét és ezen keresztül tápanyag és vízgazdálkodását.

Nem igényel ásást

– Szeptember végéig vethetjük az elárvult, feltakarított ágyásokba. A vetés nem igényel ásást, szórva vessünk, úgy, akárcsak a fűmagot. Az a lényeg, hogy a magvaknak legyen ideje kicsírázni, betölteni a sorokat zöld tömeggel. Növekedésük egészen az első komoly fagyokig eltart. Ezt követően elhalnak, visszafagynak, télen elbarnult növényi maradványaik befedik a talajt. A tavasz beálltával felélednek és folytatják a növekedést. Mielőtt az ágyást újra használatba vennénk, forgassuk be a növényeket a talajba – adott hasznos tanácsokat Lakatos Bertalan.

– A keresztes virágú japánretek takarónövényként ültetése az USA-ban igen népszerű, de manapság már nálunk is ajánlják talajtakaró növényként. Különösen mélyre hatoló karógyökerei miatt alkalmazzák előszeretettel. 30-40 nap alatt jelentős zöld- és gyökértömeget fejleszt. Szőlőben, kukoricásban is a sorok közé vethetjük. Szóba jöhet a köztes növényként a mustár is. A hüvelyesek közül megemlíthetjük a sziki kendert, amely nem csak a száraz körülményeket tűri, gyökérzetével hasznosítja a talaj tápanyagtartalmát, hanem a gyökérgümőiben élő nitrogénkötő baktériumok réven mintegy nitrogéntrágyázza is a talajt. Zöldségek és gyümölcsök között kiváló takarónövény, hiszen elnyomja a fonálférgeket. Körülbelül 8-10 hét növekedésre van szüksége az első fagyok beállta előtt. Ideális lehet az olaszperje is, amely szintén az USA-ban kedvelt, ám idehaza is kapható. Az olaszperje szintén mélyre hatoló, nagy tömegű gyökérzetével tűnik ki. Egyes szakemberek az olaszperje és a japánretek együttes alkalmazását javasolják – említett néhány konkrét példát lapunknak a Tuzséri „Nagy Sándor” Kertbarát Klub Egyesület elnöke.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában