Helyi közélet

2018.09.10. 17:02

Nyár vége? Ősz eleje?

Dombrád, Szabolcsveresmart – A naptári ősz szeptember elsején kezdődik. Szeptember 9–én, vasárnap délután, a szinte nyarat idéző napsütésben indulunk Dombrádra, a Tisza partra egy kis csendes vízparti kikapcsolódásra.

Dombrád, Szabolcsveresmart – A naptári ősz szeptember elsején kezdődik. Szeptember 9–én, vasárnap délután, a szinte nyarat idéző napsütésben indulunk Dombrádra, a Tisza partra egy kis csendes vízparti kikapcsolódásra.

Néhányan, –hozzánk hasonlóan– családok, kisebb társaságok sétálnak az amúgy teljesen néptelen szőke Tisza partján. A vendéglátóhelyek is bezártak. Élvezzük az indián nyár melegét. A Tisza parton hűvös szél fogad. A szél fodrozta Tiszán vadkacsa csapat. Motorcsónak hangja veri fel a csendet. Éneklő kiabáló, visítozó kis társasággal kavarja a vizet a suhanó motorcsónak. Még mindig tart a hűvös szeles idő. Eszembe jut Móra Ferenc: A cinege cipője című versének néhány sora: „Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak, nagy bánata van, a cinege madárnak…”

A parton a közelmúlt vihara kettészakította az öreg fát. Még mindig „élni akar tovább” ezt jelzik a friss hajtások. Kicsit összébb húzva magunkat, fázunk. S mindez néhány pillanat, újra kisüt a nap és folytatódik az indián nyár. Tovább állunk. A dombrádi komp is pihen, kikötötték.

Már vége van a nyárnak

A kis hajókikötő gondnoki háza előtt ül a kompkezelő. Élvezi a szeptemberi napsütés sugarait. –Nincs forgalom?–kérdezem. –Nincs, már vége van a nyárnak – mondja kissé szomorkás hangon a kellemesen sütő őszi napsütésben.

Tovább menyünk, a Rétközi tavat járjuk körbe. A part mentén a stégeknél s az egyénileg kialakított pecázó helyeken sporthorgászok várják a nagy fogást. Kerékpárosokkal, gyalogosokkal találkozunk a tó kavicsos útján. Szép a természet, a közelgő ősz már most bemutatkozik, színes festménnyé változtatja a tájat. A meteorológiai ősz a lombhullató növények leveleinek elsárgulásával és az idő lehűlésével kezdődik.

A csillogó s fodrozódó vízfelület megnyugtató csendességébe egy család érkezik, gyerekükkel s a víz közelében a parton leguggolva nézik a napsütésben csillogó vízfelületét.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában