Helyi közélet

2018.09.06. 07:26

Sose látott felvételek: bombazápor hullott Nyíregyházára

Nyíregyháza - Néhány méterre tőlük csapódtak be a bombák. A testvérpár eddig még nem tárta nyilvánosság elé a bombázásról készült felvételeket.

Nyíregyháza - Néhány méterre tőlük csapódtak be a bombák. A testvérpár eddig még nem tárta nyilvánosság elé a bombázásról készült felvételeket.

Napra pontosan 74 esztendővel ezelőtt, 1944. szeptember 6-án 11 órakor engedelmeskedtek a parancsnak a nehézbombázók, és több hullámban támadtak Nyíregyházára.

A 250 kilogrammos bombák először a Tiszavasvári úti szántóföldekre, a Babicz-féle gyümölcsöskertbe és tökföldbe csapódtak. A második kötelék bombái a MÁV fűtőházra, a mozdonyfordítóra, a sporttelepre és házakra zuhantak, elpusztították a pályaudvart, a Szabolcs Szállodát, de a Liptay-iskola is romokban hevert.

Az eseményeket Molnár István és testvére, Molnár György elevenítették fel lapunknak. Nagy szerencséjük volt: ha csak néhány méterrel arrébb csapódik be a bomba, az egész családjuk odaveszett volna.

…és csak hullott, hullott a bomba – kioltva az életeket, földönfutóvá téve az embereket, szertefoszlatva az álmokat. Napra pontosan 74 esztendővel ezelőtt, 1944. szeptember 6-án 11 órakor engedelmeskedtek a parancsnak a nehézbombázók, és három hullámban támadtak a városra. Nyíregyházán ekkor érezték meg a háború kegyetlen pusztítását. Az angolszász légierő azért döntött a bombázás mellett, hogy akadályozza a keleti fronton harcoló magyar és német csapatok utánpótlását.

Tíz perccel tizenegy előtt

– Édesapámmal, Molnár Jánossal, aki akkor a római katolikus elemi népi iskola igazgatója volt, reggel elmentünk beiratkozni a királyi katolikus gimnáziumba, ami a mai ÉVISZ helyén volt. Hazamentünk az Arany János utca 46. szám alatti pedagógus szolgálati lakásba, ahol édesanyám a töltött paprika főzéséhez készülődött, és otthon volt László bátyám és György öcsém is. Amint megszólalt a légiveszély-jelzés, azonnal levonultunk a dufart melletti pincébe – emlékezett vissza az akkor 10 esztendős Molnár István, a későbbi vegyészmérnök, aki 84 évesen is jó egészségnek és szellemi frissességnek örvend.

…és csak hullott, hullott a bomba – szanaszét tiporva mindent, ami az útjába került. Aznap délelőtt a dél-olaszországi repülőterekről indulva 116 amerikai repülőgép szállt Nyíregyháza felé. Az 55. bombázó hadosztály B-24-es négymotoros Liberator hadászati nehézbombázói azt az ukázt kapták, hogy likvidálják a vasúti pályaudvaron található, utánpótlást szállító szerelvényeket. Tíz perccel tizenegy óra előtt bőgtek fel a szirénák, és az első hullámban 58 gépből szórták le a bombákat. Azért lehet ezt pontosan tudni, mert megszámolták a figyelők, utána viszont akik tudtak, azonnal a pincékbe, az óvóhelyekre menekültek.

Sporttelep, szálló, iskola

– Nem fütyült, nem sistergett a bomba, csak annyit érzékeltünk, hogy úgy imbolyog a pince, mint a hajó – mondta Molnár István. – Máig előttem van, hogy ülök édesapám ölében, és ide-oda dőlünk. Három sorozatban jött a bomba, elképzelhető, hogy mit éltünk át! Úgy éltük túl, hogy ha csak néhány méterrel arrébb csapódik be, akkor mindannyian odaveszünk – csatlakozott be a történelmi pillanatok felidézésébe az építészmérnök Molnár György. Lánytestvérük, Anna két évvel később született, neki is sokszor elmondták már, min mentek keresztül.

…és csak hullott, hullott a bomba – megsemmisítve sorsokat, épületeket, vagyonokat.

Az első hullámban a 250 kilogrammos bombák a Tiszavasvári úti szántóföldekre, a Babicz-féle gyümölcsöskertbe és tökföldbe csapódtak. A második kötelék bombái a MÁV fűtőházra, a mozdonyfordítóra, a sporttelepre, a házakra zuhantak, elpusztították a pályaudvart, a Szabolcs Szálloda és a Liptay-iskola romokban hevert. A harmadik ütem bombái is lakatlan területet kaptak telibe a várostól 3 kilométerre.

…és csak hullott, hullott a bomba – gyalázatos pusztítást végezve.

Karcolások nélkül

A pályaudvar és a laktanya 600, a mozdonyfordító és a fűtőház 100, Nyíregyháza többi része 30 bombát kapott, 366 bomba hullott lakatlan területre. – Az egész alig negyedóráig tartott. Hihetetlen, de karcolások nélkül jöttünk elő a pincéből. Édesapám azonnal csinált néhány fényképet, amit eddig még semmilyen fórumon nem mutattunk meg, most döntöttünk úgy, hogy a nyilvánosság elé tárjuk. Érdekes, nem maradt bennem harag és gyűlölet azok iránt, akik ledobták a bombát, hiszen ők parancsot hajtottak végre. Vallásos ember lévén hálát adok a Teremtőnek, hogy túléltük a támadást – említette Molnár István. – 1944. szeptember 6-án újjászülettünk. Mivel akkor édesanyánk töltött paprikát szeretett volna főzni ebédre, azóta az évfordulón mi is azt készítünk, és miközben azt kanalazzuk, emlékezünk a történtekre, és örülünk annak, hogy épségben megúsztuk a borzalmat – fűzte hozzá végezetül Molnár György.

A pusztítás számokban

A bombázás következtében nyolcvanan haltak meg: harminchét férfi, huszonkilenc nő és tizennégy gyermek.

Súlyos sérülést szenvedett hat férfi, három nő és egy gyermek, könnyebben sérült meg huszonnyolc férfi, tizenkilenc nő és tizenhat gyermek.

Leégett három emeletes épület, súlyosan megrongálódott százhatvanhárom földszintes és hét emeletes épület, könnyebben rongálódott száznyolcvanhat földszintes és egy emeletes épület.

Hajléktalanná vált kétszázhatvankét család, mintegy ezer ember.

Szükséglakásban helyeztek el kétszázhuszonhét családot kilencszáznyolc családtaggal.

LTL

Ezek is érdekelhetik