Helyi közélet

2018.10.31. 14:11

Csuklós busszal a sóbányába

Parajd - Nem márványbányában járunk, erről akár a fal megnyalásával is meg­győződhetünk.

Parajd - Nem márványbányában járunk, erről akár a fal megnyalásával is meg­győződhetünk.

Székelyföld szívében, a Sóvidéken a földtörténeti régmúltban nem fenyvesekkel vadregényes hegyvidék terült el, hanem tenger hullámzott. A már említett són kívül erre ma már semmi sem emlékeztet. Abból viszont tengernyi mennyiség maradt vissza. Néhol a felszínig érnek a sórétegek, Parajdon viszont hatalmas sóbányából hozzák felszínre. Odalenn akkora termek fogadják a látogatót, hogy tollaslabdázni is lehet bennük. De odáig sem kaland nélküli az út…

Rövid alagútbéli buszozás visz az igen hosszú lépcsőzés kezdetéhez, a földalatti bejárathoz. Először látogatok sóbányába, de az élményt megelőzi valami más, amiben még szintén nem volt részem eddig. Számtalanszor utaztam már csuklós busszal. Igyekeztem mindig a „csuklós tagban” megállni, mert élvezem a kanyarban a forgó tányért a talpam alatt. Parajdon viszont hosszában csuklik–bukik a busz. Halad vízszintesen, majd hirtelen és ráadásul többször, jó tíz fok lejtő, és ismét vízszintes… A kikerekedett szemű látogatók voltak azok, akik szintén először jártak itt. Az egyik oldalvágatban található egy földalatti templom. Ki másnak szentelhették volna, mint Szent Borbálának. Ő a bányászok védőszentje. Sóból faragott szobra előtt frissek a virágok. A betlehemi jászol jelenet szoborcsoportja vonzza a fotósokat.

Ásványtani magyarázat

Talán az egykori tengerre emlékeznek a termek oldalán látható hullámos rajzolatok. Érdekes lehet az ásványtani magyarázat a mintákra. Hogy mégsem márványbányában járunk, arról akár a fal megnyalásával is meggyőződhetünk. Nehéz hozzászokni a szemnek a zárt helyhez képest óriási méretekhez, mi több, meg is lehet róluk feledkezni. Játszótér, ping–pong asztalok, kalandpark… A geológiai csoda nem biztos, hogy sokáig lent tartaná a vendéget, akármennyire is csoda.

A bányatúra végeztével ismét a lépcsők következnek. Egy közbülső pihenőben kilátóval kecsegtet egy oldalvágat. Hová lehet kilátni egy bányából? Egy elhagyott fejtésbe. A felszínig ér a lefelé táguló harang alakú üreg. Valamikor régen innen húzták fel a felaprított sót. A magyarázó felirat szerint „gépelyekkel”. A felszíni rétegeken átszivárgó víz sócseppköveket növeszt. És végül még egy sószobor a földalatti buszmegálló előtt. Szent Borbála ő is, kissé más megfogalmazásban, mint földalatti mása.

Parajd… Idefenn „csak” egy szép székelyföldi település a hegyek karéjában. Túl rajta Korond a kerámiáival, innen Szováta a Medve–tóval. Szép ez a Sóvidék…

Ésik Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában