Helyi közélet

2018.10.24. 14:12

Elősegítik a növekedést

Nyíregyháza - A jövőben célzott eszközökkel igyekeznek támogatni a kis- és középvállalkozásokat.

Nyíregyháza - A jövőben célzott eszközökkel igyekeznek támogatni a kis- és középvállalkozásokat.

A Magyar Közgazdasági Társaság elnöke vendégeskedett szerdán a Nyíregyházi Egyetemen. Pleschinger Gyula előadásában arról beszélt, a monetáris politika miként és milyen eszközökkel képes befolyásolni a gazdaságot.

– A Magyar Nemzeti Bank monetáris politikája az utóbbi években megújult, eszköztáruk bővült, legfontosabb törekvéseik közt pedig az árstabilitás szerepelt – tekintett vissza Pleschinger Gyula, aki a Monetáris Tanács tagja is egyben. A gazdasági szakember hozzátette: a jegybank intézkedéseivel elősegítette a pénzügyi stabilitást, támogatta és támogatja a kormány gazdaságpolitikáját és az úgynevezett monetáris transzmissziót.

Három százalékos infláció

– Pénzügyi prognózisaink alapján úgy látjuk, jövőre érhetjük el a három százalékos inflációt. A hazai növekedést a beruházások és a belső fogyasztás erősödése biztosítja majd, a nettó export viszont csak 2020 után játszik majd jelentős szerepet a növekedésben – fogalmazott a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke, aki szerint a lakossági megtakarítási ráta évről évre növekszik, 2012 óta pedig folyamatosan nő a lakásépítési kedv, ez most csúcsosodott ki, hiszen 2019-től változnak a szektort érintő kedvező áfaszabályok.

– Jövőre a nemzetgazdasági beruházások általános bővülése várható, ebbe beletartoznak az állami és a magánberuházások is. Az exportpiaci részesedés is erősödni fog, ez nagyrészt a járműiparnak lesz köszönhető – emelte ki szerdai előadásában Pleschinger Gyula, majd beszélt a Magyar Nemzeti Bank nemkonvencionális eszközeiről is. Eszerint az alapkamatot tovább már nem fogják csökkenteni, de a közelmúltban szűkítették a kamatfolyosót, bevezették a három hónapos betéti eszközöket, megreformálták a BUBOR-t, kötelezővé tették a tartalékrátát és a kis- és középvállalkozások hitelezési kedvének ösztönzésére elérhetővé tették a preferenciális betétet.

– Az alacsony kamatkörnyezet kedvez a háztartási hitelezés felfutásának, a hazai hitelállomány minősége javult, a bankok tőkehelyzete erősödött, a magyar bankrendszer sokkellenálló képessége stabillá vált – sorolta a pozitívumokat a Monetáris Tanács tagja, majd aláhúzta: marad az aszimmetrikussá váló kamatfolyosó is.

Újabb hitelprogram

– A jövőben célzott eszközökkel igyekszünk támogatni a kkv-szektort. A Növekedési Hitelprogramnak (NHP) köszönhetően eddig 40 ezer vállalkozás 2800 milliárd forintnyi hitelhez jutott, ez 20-25 ezer munkahelyet érintett és mintegy 2-2,5 százalékkal járult hozzá a GDP növekedéséhez – méltatta a támogatási struktúrát Pleschinger Gyula, majd hozzátette: az NHP újabb változatát 1000 milliárd forintos keretösszegben hirdetik meg a közeljövőben.

– Rövid távú terveink közt a versenyképességünk javítása a cél, mert ezen a területen uniós összevetésben jelentős lemaradásban vagyunk – fogalmazott Magyar Közgazdasági Társaság elnöke, Pleschinger Gyula.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában