Helyi közélet

2018.10.19. 10:46

Karnyújtásra kérik a donorokat

Nyíregyháza - Az október 23-ai és november 1-jei hosszú hétvége előtt a biztonságos hazai vérkészlet fenntartása érdekében véradásra hív mindenkit a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ).

Nyíregyháza - Az október 23-ai és november 1-jei hosszú hétvége előtt a biztonságos hazai vérkészlet fenntartása érdekében véradásra hív mindenkit a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ).

– Az idei évben immáron sokadik alkalommal örülhetünk a hosszú hétvégének, azonban ez a vérellátásban mindig nagy kihívást jelent. Ahhoz, hogy az őszi ünnepi időszakban is biztosítani tudjuk a betegellátáshoz szükséges vérmennyiséget, fontos, hogy a két hosszú hétvége előtt és után minél többen nyújtsák segítő karjukat.

A biztonságos betegellátásért

A teljes munkaheteken átlagosan 1600-1800 véradó önzetlen segítségére van szükség a kiegyensúlyozott vérellátás biztosítása, a vérre szoruló embertársaink gyógyulása érdekében. A csonka hetek idején a vérkészlet stabilitásának fenntartásához azonban ennél magasabb vér­adói szám szükséges, tekintettel az egyes készítmények rövid tárolási idejére, és az ilyenkor tapasztalható megnövekedett vérigényekre. Várunk mindenkit véradásainkon, hogy a gyógyuláshoz szükséges vérigényeket ebben az időszakban is maradéktalanul kiszolgálhassuk – erősítette meg az országos közleményben megfogalmazott invitálást dr. Csépány Norbert, a Nyíregyházi Területi Vérellátó vezetője.

– Mindegy, hogy ünnepnap van vagy hosszú hétvége, a műtétekhez, életmentő beavatkozásokhoz ilyenkor is vérre van szükség, ami semmi mással nem pótolható, ehhez embertársaink segítségére van szükség – hangsúlyozta Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének igazgatója. A hosszú hétvégék azért jelentenek kihívást, mert egyrészt kevesebb a munkanapok száma, amikor szervezett véradásra hívhatjuk a donorokat, másrészt ilyenkor sokan plusz szabadsággal is megtoldják a pihenést, elutaznak, így nem tudnak vért adni. Ezért nagyon fontos, hogy ha tehetik, még a pihenés előtt nyújtsák a karjukat, akár a kihelyezett véradáson, akár a területi vér­ellátóban.

Aki tud, segítsen!

– Évente mintegy 26 ezer donort kell bevonnunk a véradó mozgalomba, ami azt jelenti, hogy a megyében hét területi és három nyíregyházi munkatársunk azon dolgozik, hogy hetente 550 véradó jelenjen meg a véradásokon – érzékeltette két adattal az igazgató, milyen nagy az igény, s milyen fontos, hogy egyre többen önkéntes életmentőkké váljanak.

– A véradás sokszor akkor lesz fontos, akkor értik meg az igazi jelentőségét, ha valakinek a hozzátartozója, a közeli ismerőse kerül olyan helyzetbe, hogy vérre van szüksége. Az addig hezitáló a betegágynál döbben rá a véradás jelentőségére – utalt a tapasztalatokra Gurály Edina. Megjegyezte: senkit nem lehet arra kényszeríteni, hogy véradó donor legyen, viszont aki tud segíteni az embertársain, annak élnie kellene a lehetőséggel, mert ami neki egyetlen tűszúrás, azzal életet is menthet, három embertársának segíthet – fogalmazta meg a donorrá válás legfőbb célját és értelmét Gurály Edina. Az OVSZ és a Vöröskereszt is kéri, aki elmúlt 18 éves, a testsúlya meghaladja az 50 kilót, és nincs olyan ismert betegsége, vagy nem szed olyan gyógyszert, ami a véradását ellehetetleníti, segítsen embertársain.

Banális kifogások

– A potenciális donoroktól gyakran hallunk banális kifogásokat, hogy miért nem adnak, adhatnak vért. Mi azt kérjük, egyszer mindenki nyújtsa a karját, s akkor kiderül: a kifogásokat felülírja-e az a jó érzés, hogy egészséges vagyok és segíthetek másoknak – fogalmazott a megyei igazgató, s kitért arra is: nagyon fontos, hogy ennek a jelentőségét minél több fiatal ismerje fel, értse meg, ezért (is) dolgoznak.

Újságírók – jó vénával...

Mondja valaki, hogy a Kelet újságíróinak nincs jó vénája… – ad tréfás felütést a „véresen” komoly témának a Kelet-Magyarország főszerkesztője. Rögtön komolyra is fordítja a szót: „Kollégáink közül sokan rendszeres véradók, és eleinte számos alkalommal együtt keresték fel a vérellátót. Az utóbbi években már a szerkesztőségünkben szerveztünk önkéntes véradásokat, mások előtt is szélesre tárva az ajtót. A jövőben is tartjuk ezt a jó szokásunkat – ígéri Nyéki Zsolt, aki maga is 25-szörös donor.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában