Helyi közélet

2018.11.05. 10:58

A fennmaradt gróf Tisza István utca

Csenger - A tábla átvészelte a nehéz évtizedeket, ma a múzeumban őrzik.

Csenger - A tábla átvészelte a nehéz évtizedeket, ma a múzeumban őrzik.

A napokban emlékezünk gróf Tisza Istvánra, a 100 évvel ezelőtt meggyilkolt miniszterelnökünkre. Nevét az 1945 óta eltelt időszakban csak negatív jelzők kíséretében lehetett említeni.

– Alig hiszem, hogy az országban fennmaradt volna ezen években utcanévként a neve. Éppen ezért tartom fontosnak megjegyezni, hogy Csengerben 1945 után is élt a Tisza utcanév. 1927 novemberében változtatta meg az akkori képviselő-testület a vasútállomáshoz vezető, addig csak Vasút utcának nevezett útszakaszt gr. Tisza István utcára. 1945 után, amikor átkeresztelték azokat az utcákat (gr. Bethlen, Horthy), melyek nem illettek bele az új eszmerendszerbe, valamiképpen a gr. Tisza István utca megmaradt, mert mindenki csak Tisza utcának emlegette, így aztán a helyi hatalmasságokban fel sem merült, hogy nem a Tisza folyóról lenne szó. Nem beszélve arról, hogy ez az út Csengerújfalu–Ura irányába vezetett, ahol több Tisza nevű tanya is volt. Tehát maradt Tisza utcának.

Egyedüli az országban

Miután hivatalosan nem lett átkeresztelve, mondhatjuk, hogy egyedül az országban Csengerben van, és volt gr. Tisza Istvánról utca elnevezve. Ezt alátámasztja egy, a múzeumunkban található és kiállított utcanévtábla, mely be­meszelve, de átvészelte a nehéz évtizedeket – tájékoztatta lapunkat Fábián László nyugalmazott múzeumvezető.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában