Helyi közélet

2018.11.08. 10:49

Árnyéklovag jár az éjszakában

Nyíregyháza - Az Árnyéklovag panoráma a mai magyar társadalomról, de globális problémákat is feszeget.

Nyíregyháza - Az Árnyéklovag panoráma a mai magyar társadalomról, de globális problémákat is feszeget.

– Szerettem volna megmutatni, hogy mi, nyíregyházi színészek is képesek vagyunk letenni az asztalra egy izgalmas, a magyar társadalom elé tükröt tartó, igényes, szórakoztató filmet. Az Árnyéklovag a mostanában forgatott filmektől eltérő hangulatú és atmoszférájú alkotás, amit a reményeink szerint azért fognak szeretni a nézők, mert hiányt pótol a kereskedelmi televíziókat uraló, alacsony színvonalú műsorok világában. Új hangot ütöttünk meg, más a jelenetek ritmusa és nem vágjuk az anyagot töredezettre.

Nagyon erős a történet

A cselekményvezetés pörgős, a főszerep viszont nem a technikai trükköké, hanem a színészeké – mondta lapunknak négy évvel ezelőtt az Árnyéklovag című filmről Gyuris Tibor, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művésze, aki nem csak megírta a forgatókönyvet, de rendezőként a csapatot is összeszedte, és elkezdődtek a forgatások. A néhány közismert fővárosi művész mellett a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház társulatából többen is csatlakoztak a szereplőgárdához. Két részt le is forgattak, ám a támogatók elfogytak, így elakadt a munka.

– Számomra ez egy fájó pont, mert bíztam abban, hogy végig tudjuk vinni a filmet – mondja Gyuris Tibor, aki, ha már így alakult, a forgatókönyv alapján regényt írt a történetből. Nem idegen tőle a könyvírás: 2016 karácsonyára jelent meg a Nélküle című regénye, amelynek alapanyaga évtizedeken át hevert a fiókjában, majd egy véletlennek köszönhetően alakot öltött és a boltok polcaira került. Még középiskolásként kezdte el papírra vetni a gondolatait, ami egy szerelem temetése: az érzelmekkel teli történetre az évek alatt egyre több réteg rakódott, így elmélyült, érettebb lett.

Jelenleg is tart könybemutatókat (november 28-án Miskolcon találkozhatnak vele az olvasók), és azt mondja, a könyvvel kapcsolatosan kizárólag pozitív visszajelzéseket kapott, ami számára azt jelzi, hogy ebben az elvadult világban nagy szükség van a lelket megérintő történetekre. A regény megírásának tapasztalatait is felhasználta, amikor elkezdte megírni az Árnyéklovag első négy részét. – A forgatókönyvek készen voltak, így a szöveg alaposan elő volt készítve; ami gondot okozott, az az arányok eltalálása volt. Nem akartam túlírni, de annyira erős a történet, hogy meghúzni sem lehetett, ezért jelenik meg két részben; az első kötet bemutatója november 21-én lesz Ibrányban, Nyíregyházán december 10-én mutatják majd be.

Panoráma a társadalomról

– Az Árnyéklovag panoráma a mai magyar társadalomról, de olyan globális problémákat is feszeget, mint az értékek elcsúszása, a környezetszennyezés vagy a multinacionális cégek arroganciája. A mozifilmeket végignézve azt gondolhatnánk, hogy a szuperhősök korát éljük, de vajon a vásznon túli világban is találunk hősöket?

Az Árnyéklovag címszereplője bármelyikünk lehetne, akinek a hétköznapok súlya nyomja a vállát, de akinek vannak elvei. Látja, hogy milyen események feszítik a társadalmat és a megoldáson gondolkodik, ezért éjszakánként járja a várost és odalép azoknak, akik az összeköttetéseik miatt mindent megúsznak. Ezzel nyomás alá helyezi a rendőrséget, és egy idő után egyre többen csatlakoznak hozzá, így létrejön egy védelmi vonal. Nincs neve, nincs arca: bármelyikünk lehetne.

A színhely egy vidéki város, de nagyon erősen megjelenik a Tisza-környékén élő, vidéki emberek élete: egy olyan vidéké, ahol zamatos a fű, ahol a gyökereink vannak. Ez egy vallomás a vidék szeretetéről, ezeket az érzéseket pedig a könyvben sokkal jobban ki lehet bontani, mint a filmben – annak a zene volt az ereje, ennek a szó. Hangsúlyosan van jelen a harcművészet is, ami szintén kapcsolódik a hagyományainkhoz, hiszen a múlt lenyomata, amelyet sok más mellett például a néptáncban is tetten érhetünk. Ez is a személyes indíttatásból fakad, akárcsak a főhős karaktere: a nem megalkuvó, nem simulékony, a kompromisszumokra nem hajlandó emberé, aki tudja: ha sokan bíznak benne, azzal komoly felelősség is jár. Mert vannak olyan problémák, amelyekkel szemben csak közösen lehet eredményesen fellépni, de az egyén felelőssége még az ilyen esetekben is megkérdőjelezhetetlen.

SzA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában