Helyi közélet

2018.11.12. 08:58

Életet is ment a nyíregyházi összefogás

Nyíregyháza - Annak rendje s módja szerint új elnök kezébe került a Rotary Club Nyíregyháza kormánykereke, de a jó gyakorlat folytatódik: elődje és utódja is ott áll mellette. No, meg a teljes tagság és a városlakók, akik partnerek a küldetésben: jót s jól tenni, segíteni, közösséget építeni.

Nyíregyháza - Annak rendje s módja szerint új elnök kezébe került a Rotary Club Nyíregyháza kormánykereke, de a jó gyakorlat folytatódik: elődje és utódja is ott áll mellette. No, meg a teljes tagság és a városlakók, akik partnerek a küldetésben: jót s jól tenni, segíteni, közösséget építeni.

– Rotary elnökként megbízatást nyerni hatalmas megtiszteltetés és komoly felelősség, nem kis tehervállalással, hiszen a csapatmunka közepette is az elnöknek sok dologban kell egyedül intézkednie, döntenie. Ez valóban egy teljes év odaadást követel meg, munka és család mellett, természetesen a tagság támogatásával – tekint vissza lapunknak az elmúlt esztendőre Urbán Lajos, aki ebben az évben adta át az elnöki tisztséget az őt követő Fekete Tibornak. – Amikor elkezdtem a ciklusomat – fűzi hozzá –, és napra lebontott éves tervet tettem le az asztalra, azt annak tudatában tehettem, hogy egy általam tisztelt tagtárs és jó barát követ majd az elnöki székben. Vele egyeztettem az elképzeléseimet, s támogatását bírva vághattam bele a legalább kétéves ciklust igénylő programokba is.

Életmentő műtétre is

– A klub hagyományos kezdeményezései új akciókkal váltakoztak, de mindvégig nemes célokat tartva szem előtt. Legyen az a fogyatékkal élők sorsa iránti érzékenység növelése, integrálásuk elősegítése vagy épp beteg gyermekek életmentő műtétjének támogatása. Nehéz lenne mindent felsorolni, de egy fontos, még előttünk álló célt kiemelnék: egy érzékeltető, oktató fal építése – avat a tervekbe Urbán Lajos.

– Itt egy kicsit meg kell még küzdeni a prüdéria falaival is, pedig tematikus kiscsoportos foglalkozáson segítheti a fogyatékkal élők személyiségi, nemi, érzelmi identitásfejlődését. Ez tenné teljessé a főtéren található tapintható láthatatlan belvárosi térplasztika és az integrált játszótér hármas egységét. Ez a program előkészítés alatt áll, miként egy kézzelfogható kiállítás is a Jósa András Múzeummal karöltve, azoknak, akiknek nem adatott meg az esély a művészet, az esztétikum közvetlen élménye – zárja mandátumának értékelését Urbán Lajos.

Példaértékű harmónia

– A Rotary rendszerében alapérték a folyamatosság, a jótékonysági akciók ismétlődő meghirdetése, de közben minden elnöknek megjelenik a saját elképzelése és életfilozófiája is a maga ciklusában – mondja ezt már Fekete Tibor. Megerősíti: egy elnök minimum három évig vesz részt fokozottan a klub irányításában: mint sorra következő elnök együtt dolgozik a tisztséget előtte betöltő elnökkel, ezt követően maga veszi át az elnöki posztot, majd levezető év következik.

– Ezek segítik a ciklusokon átívelő programok sikeres befejezését – emeli ki az elnök – illetve a következő programok előkészítését. A Bárczyban átadott speciális játszótér az egyik legjobb példa erre. A másik fontos pillér: csak az lehet elnök, akit a klub egységesen támogat. Ez példaértékű harmóniát és közös gondolkodást feltételez, jó egy ilyen közösségben dolgozni. Megerősítem: elnöknek lenni hatalmas megtiszteltetés, és ennek megfelelő hozzáállást követel meg. Minden elnök elkészíti a maga programját, mely tükrözi az ő egyéni elképzeléseit, de közben őrzi a tradíciókat. Az elmúlt években megtapasztalhattuk: minden jó érzésű ember próbál segíteni másokon, a mi klubunk is szélesebb közösségben működik, létezik. Támaszkodhatunk Nyíregyháza lakosságára, az itt élő emberek adományait is eljuttatjuk a rászorultaknak. A városvezetés, személyesen a polgármester és az alpolgármesterek is támogató partnerek, velük állandó kapcsolatot tartunk, folyamatosan egyeztetünk, az ő támogatásuk nélkül mi sem érhetnénk el céljainkat.

Karácsonykor is visszatérünk a nyíregyházi forgatagba – ígéri Fekete Tibor.

A bölcsőtől a sírig

– Valóban rengeteg programunk van egész évben, nehéz kiragadni az ideiekből bármit is, de talán a Cantemus Fesztivál nyitókoncertje ilyen, a római katolikus templomban, ahol adománygyűjtést szerveztünk a bölcsőtől a sírig mottóval. Itt 700 ezer forint jött össze, ezt a megyei kórháznak adtuk át, a hospis részleget fejlesztik belőle. Emlékezetes marad Budapesten, a Vígszínházban a Pál utcai fiúk előadása, az itt gyűjtött támogatás Kisvárdán segíti majd a tapintható láthatatlan programját. Öröm volt hallani a Pink Floyd zenéjét Nyíregyházán: a Keep Floyding együttes a bevételről lemondva segíti a Gift of Life programunkat, határon túli újszülöttek életmentő szívműtétjét. Már második alkalommal tudunk támogatást utalni ebben az évben. Új kezdeményezésünk a Talentum program, ennek lényege: Nyíregyházán tanuló 14–18 év közötti diákok pályázhatnak egyszeri támogatásra, ha valamiben kitűnnek, és családi hátterük szerényebb. Három kategória lesz: tanulmány, sport és kultúra. Akcióink többségében elesetteket segít, ez most példaképek támogatásáról szól.

Nagyon fontos tudatni: a bevételek, adományok az utolsó forintig eljutnak a célba, a rászorultakhoz. Köszönjük minden városlakónak a támogatást, számítunk erre a partnerségre a jövőben is – tesz hitet az összefogás ereje mellett Fekete Tibor.

NYZS


Programok, adományok

Húsvéti Hagyományőrző Kavalkád

Integrált sportverseny

Cantemus kórussal jótékonysági koncert, a bevételből 700 ezer forintos adomány a nyíregyházi Jósa András Oktatókórháznak

Sport- és játszósarok 650 ezer forint értékben a Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Gyógypedagógiai Intézményben

200 oktatófilm Nyíregyháza önkormányzatának az újraélesztő készülékek használatáról

Kilométerek egy életért akció: ­Diczkóné Untener Mónika és Pták István tagtársak 500 ezer forintot gyűjtöttek a Gift of Life program támogatására

Keep Floyding koncert: a bevételből 300 ezer forintos támogatás egy határon túl élő gyermek életmentő szívműtétjének finanszírozásához

Rotary Tandem kerékpártúra

Közös főzés és vacsora az Oltalom Szeretet Otthon lakóival: a Magyarországi Evangélikus Egyház a Diakónia Napján az „Év Önkéntese” címet adományozta a Nyíregyházi Rotary Clubnak

Rotary Mikulás a Jósa András Múzeumban

Rotary bál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában