Helyi közélet

2018.11.11. 09:45

Jól tárolva évek múltán is friss, finom

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Szellős és hűvös helyen tárolva a dió akár évekig is eláll.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Szellős és hűvös helyen tárolva a dió akár évekig is eláll.

A dió őshonos hazánkban, az egész országban megterem, megyénk különösen gazdag diófa-ültetvényekben. Egészséges és nagyon finom, sok sütemény és étel összetevője, tipikus szereplője a téli asztalnak is. De vajon hogyan kell úgy tárolni, hogy egész évben élvezhessük az ízét? A tárolás titka a levegő. Mielőtt eltennénk, alaposan ki kell szárítani, majd hálós zsákba tenni. Szellős és hűvös helyen kell tárolni, így sokáig, akár több éven át is megőrzi a frissességét.

Ügyelni kell arra is, hogy ha a hely engedi, lógatva tároljuk, a kártevők ugyanis könnyen kiszagolhatják az ingyen csemegét, és beköltözhetnek miatta a lakásba. Csak teljesen ép, sérülés- és repedésmentes terméseket tárolhatunk hosszú időn át, ha ugyanis a csonthéj sérült, a dió megbogarasodhat, könnyebben vonzza magához a kártevőket, rovarokat. De a sérült diószemeket sem kell kidobni: ezeket pontosan ugyanolyan sokáig tárolhatjuk a fagyasztóban. Ehhez fel kell törni és megtisztítani. Egy kicsit meg is piríthatjuk őket a sütőben a jobb ízhatás kedvéért, de önmagukban lefagyasztva is ugyanolyan hosszan elállnak.

- KM -


[related-post post_id="4045645"]

[related-post post_id="4044453"]

[related-post post_id="4045505"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában