Helyi közélet

2018.11.29. 16:44

Közgyűlés: ismét „buszoztak” a képviselők

Nyíregyháza - Még nem kapta meg az önkormányzat a jogerős döntésről szóló küldeményt.

Nyíregyháza - Még nem kapta meg az önkormányzat a jogerős döntésről szóló küldeményt.

Megérkeztek az első sűrített földgázzal működő új autóbuszok a megyeszékhelyre. A 41 darabos flotta két buszát a Kossuth téren láthatták az érdeklődők. Januárban a városháza előtt „buszoztak” az önkormányzati képviselők, az év végén pedig az ülésteremben. Az apropót az szolgáltatta, hogy a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla érdemben helybenhagyta a Nyíregyházi Törvényszék elsőfokon hozott ítéletét, így a város önkormányzatának 1,2 milliárd forintot kell kifizetnie az Észak-Magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-nek. A jogerős ítélet szerint az önkormányzat éveken keresztül elmulasztotta a cégnek ellentételezni Nyíregyháza tömegközlekedésének üzemeltetése során keletkezett veszteséget, pedig a társaság és az önkormányzat között megkötött szerződés külön rögzítette, hogy milyen feltételek mellett jogosult erre az ÉMKK. A megítélt összeget 15 napon belül kell a cég számlájára átutalni.

– Lehet politikai lufikat eregetni, de ez nem old semmit. Fontos tudni, hogy a 15 nap az írásbeli ítélet kézbesítésétől kezdődik, és az önkormányzat még nem kapta meg a döntésről szóló küldeményt. Tárgyaltam, egyeztettem a pénzügyminiszterrel, az illetékes államtitkárral, az ÉMKK szakemberével, ez vezethet a megoldáshoz – zárta le a hosszas vitát dr. Kovács Ferenc polgármester a csütörtöki, nyíregyházi közgyűlésen, ahol 18 napirendi pontot tárgyaltak meg.

– A megyei jogú városok helyi közlekedésének finanszírozása több cikluson és kormányon átnyúló probléma. Ez okozta az áldatlan pert, ettől lett ilyen irtózatosan magas az összeg. Vajon miért éppen Nyíregyháza ellen indított pert az állami cég? – tette fel a kérdést Lövei Csaba (Együtt).

– Pontosan azért, mert Nyíregyháza volt az egyetlen, aki megkérdőjelezte az ÉMKK által feltüntetett összegeket. Természetesen az önkormányzat végig a városlakók érdekeit tartja szem előtt – szólalt fel Szilvási István (Fidesz-KDNP).

– A város szempontjából roppant súlyos a követelés mértéke, az ügy is megerősíti, hogy alaposan át kell gondolni a közösségi közlekedés jövőjét, hiszen ez komoly terhet képez a költségvetésben – jegyezte meg Nagy László (MSZP).

– A következő közgyűlésen javaslom a közlekedési albizottság létrehozását, hiszen nincs alternatíva jelenleg, a tömegközlekedés fejlesztése a nullával egyenlő. Az ÉMKK jól példázza, miként élhet vissza a monopolhelyzetével. Saját céget kellene alapítania az önkormányzatnak – vetette fel Lengyel Máté (Jobbik).

– Naivitás, hogy albizottságot kellene életre hívni. A saját közlekedési cég megalakítását átgondolatlannak tartom – reagált Tormássi Géza (Fidesz-KDNP).

– Lengyel Máté felvetését nem értem, hiszen csak nyitott szemmel kellene járnia a városban. Több milliárdos beruházásból látványosan fejlődött a közlekedés – a csomópontok kialakításától az utak felújításáig – mondta dr. Kovács Ferenc polgármester.

– Úgy tűnik, mintha az 1,2 milliárd forint kártérítés lenne a város részéről, pedig erről szó nincs. Az önkormányzat vitatja az összeg létjogosultságát. Nyilvánvaló, hogy változtatni kell a kialakult helyzeten – említette dr. Tirpák György (Fidesz).

– Bár nem tartozik az ügyhöz, de ismét megerősíteném, hogy érdemes alulnézetből megtekinteni a Tiszavasvári úti felüljárót, amire ráfér a felújítás minden szempontból – szúrt közbe Póka Imre (független).

– Nincs tragédia. Mindenkit megnyugtatok: a város vezetése arra törekszik, hogy megoldódjon az önkormányzat és az ÉMKK között kialakult helyzet – emelkedett szólásra dr. Adorján Gusztáv (Fidesz-KDNP).

Dr. Kovács Ferenc összegzésében leszögezte:

– Mind az öt megyei jogú város alig várja, hogy megszabaduljon a saját üzemeltetésű tömegközlekedés terhétől. Az ígéret szerint 2020-ban megnyílik a piac, személy szerint pozitív változást remélek ettől. Jó hír, hogy az idei évre tervezett nyíregyházi beruházások két kivétellel befejeződtek. A Modern Városok Programnak és a TOP-os forrásoknak köszönhetően sok-sok milliárdból látványosan fejlődik tovább a város.

A közgyűlésen természetesen szóba került a NyírVV-ügy is. A Debreceni Ítélőtábla jogerős ítéletet hirdetett a NyírVV Kft. volt ügyvezetőjének perében: B. P. vagyon elleni bűncselekményét folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettének, míg a közbizalom elleni bűncselekményt folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségeként minősítette, s ezért jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte.

– Fontos megjegyezni, hogy az ügyben a várost közvetlenül nem érte kár, a bíróság által megállapított összeget azóta a társaság számára megtérítették, így sem a társaság, sem a város nem került anyagi hátrányba. Az új ügyvezetővel zavartalanul működik az önkormányzat városüzemeltető és vagyonkezelő cége – kommentálta az ítéletet Nyíregyháza polgármestere.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában