Helyi közélet

2018.11.10. 12:50

New York-ból Nyírpazonyba

Nyírpazony - A 30 éves, amerikai nagyvárosból érkezett nyelvi lektort hamar a szívükbe zárták a pazonyi gyerekek.

Nyírpazony - A 30 éves, amerikai nagyvárosból érkezett nyelvi lektort hamar a szívükbe zárták a pazonyi gyerekek.

A nyírpazonyi Színi Károly Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában évek óta nyelvi lektor is segíti a kéttannyelvű oktatásban részt vevő tanulók fejlődését. Az elmúlt tanévben az Oregonból érkezett Colton Seth Johnson tanított angol társalgást a pazonyi diákoknak, az idei tanévtől pedig Veronica Bermudez vette át feladatait.

Úgy érzem, a pazonyi iskolában jó helyen vagyok, megtaláltam önmagamat." Veronica Bermudez

Fejest ugrott a kalandba

A 30 éves tanárnő New York City-ből érkezett, ott nőtt fel, ott járt iskolába. Szociológiát tanult, majd mentálisan sérült gyerekekkel foglalkozott. – Egy idő után elegem lett a nagyvárosi nyüzsgésből, az állandó rohanásból, az embert próbáló, fárasztó életformából, ezért úgy döntöttem, feladok mindent, és Európába utazom. A világhálón keresgélve találtam rá a nyírpazonyi oktatási lehetőségre – mesélte Veronica Bermudez.

Elárulta: korábban hallott már Magyarországról, de álmában sem gondolta volna, hogy itt fog munkát vállalni. Kifejezetten megtetszett neki az, hogy a kelet-magyarországi településen szállást is biztosítanak számára, így vett egy mély levegőt, s úgy döntött, belevág a kalandba, amely során próbára teheti önmagát.

Veronica magával hozta 8 éves kedvencét, házimacskáját, Cosmo-t is, aki az uniós szabályozások miatt két hetet karanténban töltött. Az iskola nyelvi lektora a nyírpazonyi faluház apartmanjában lakik, amelynek régies stílusa kifejezetten megfogta a pazonyi gyerekek új kedvencét. A nagyvárosi négylábú, Cosmo, aki a New York-i lakást éveken át csak hordozóban hagyhatta el, Nyírpazonyban szabadon és boldogan szaladgál a faluház udvarán.

– Magyarország sokkal szebb, mint azt gondoltam. Nyírpazony csendes, békés, vendégszerető falu, az apartman kényelmes, a tanítványaim ügyesek, okosak. Leginkább a harmadikosok állnak közel a szívemhez, ők magyarul tanítgatnak engem, de remekül megtalálom a közös hangot az iskola többi tanulójával is, legutóbb a Színi-napok záróeseményén, a sulidiszkóban mulattunk közösen – újságolta boldogan Veronica.

Más a menü, jobb az oktatás

A tanárnő elmondta: míg a tengerentúlon hatalmas épületekben több száz gyerek tanul egy időben, addig itt sokkal barátságosabb az oktatás és fegyelmezettebbek a diákok. A pazonyi gyerekek örülnek, hogy angolul tanulhatnak, és hálásak az együtt töltött percekért. Veronica tanítás után sem magányos, hiszen számos barátot szerzett már a településen. Szabadidejében szívesen biciklizik és vásárol, gyakran tér be a boltba négylábú kedvence miatt is. A magyar konyha eleinte szokatlan volt számára, furcsának találta, hogy a helyiek minden nap esznek levest, és megterhelte a szervezetét a sok disznóhús. Mindezek ellenére kifejezetten finomnak tartja a magyar ételeket.

– Úgy érzem, a pazonyi iskolában jó helyen vagyok, megtaláltam önmagamat. A téli szünetben hazalátogatok majd a szüleimhez, hogy aztán januárban újult erővel taníthassak tovább a Színi Károly Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában – tekintett a jövőbe Veronica Bermudez.

- KM -


Nyílt napok

Nyílt napokkal szeretné megkönnyíteni a nagycsoportos óvodás gyerekeket nevelő szülők iskolaválasztását a Színi Károly Magyar- Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola.

Ezek időpontjai: november 14., szerda és 15., csütörtök 8 óra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában