Helyi közélet

2018.11.23. 11:30

Téli eleség a madaraknak

Nyíregyháza - Fontos, hogy a madár­etetőt olyan helyre tegyük, ahol a macska nem érheti el.

Nyíregyháza - Fontos, hogy a madár­etetőt olyan helyre tegyük, ahol a macska nem érheti el.

A téli madáretetés, ami hazánkban is régi hagyomány, nagyon hasznos tevékenység. Egyrészt jóllaknak a madarak, amelyek ilyenkor nehezebben találnak ennivalót, másrészt közelebbről, akár a fűtött szoba ablakából is megfigyelhetjük, hogyan táplálkoznak, és eközben ritka fajokkal is találkozhatunk.

Nagy segítség számukra, ha télen táplálékot adunk nekik, hiszen a madaraknak is szükségük van energiára, hogy testhőmérsékletük megfelelő legyen a hideg éjszakák átvészeléséhez. Az olyan kistestű madarak, mint például a vörösbegy, vagy a cinkefélék, verébfélék és a pintyfélék kénytelenek az egész nap akár a –10 Celsius fokos hidegben elegendő táplálékot gyűjteni, különben bele is pusztulhatnak.

Ne hagyjuk abba hirtelen

Petrilláné Bartha Enikő, a NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdei Iskolájának vezetője lapunkon keresztül osztott meg néhány praktikus tanácsot azokkal a kerttulajdonosokkal, akik madártető készítésén, kihelyezésén törik a fejüket.

– Fontos tudni: ha egyszer elkezdjük etetni a környezetünkben élő madarakat, ne hagyjuk abba egyik napról a másikra az etetésüket, hiszen a madarak megszokják a biztos táplálékforrást – mondta a szakember, aki szerint csak az igazi fagyok idején kezdjük el a táplálást, most még egy kicsit korai.

– Február végén, március elején hagyhatjuk abba az etetést. Itt szeretném felhívni a figyelmet, hogy az már kimondottan káros, ha tavasszal is folytatjuk a madarak táplálását, többek közt azért, mert ebben az esetben a környéken élő rovarokat már nem fogják megenni – tette hozzá Petrilláné Bartha Enikő, aki kiemelte: kenyeret vagy péksüteményt ne adjunk a madaraknak, mert ez a fajta eleség gyorsan átnedvesedik és könnyen bepenészedik. A madár megbetegszik tőle és akár bele is pusztulhat.

– Vigyázzunk, ha macska van a háznál vagy a környéken, a madáretetőt olyan helyre tegyük, ahol a négylábú nem érheti el. Ez azért fontos, mert a macska könnyedén levadássza a lakmározásba belemerült madarakat vagy az is előfordulhat, hogy megeszi azokat a madáreleségeket, amelyek valamilyen zsiradékot tartalmaznak – említette a NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdei Iskolájának vezetője.

– A rigófélék viszont nem szeretik az etetőt, ők szívesebben csipegetnek egy földre letett kis tálcából, itt is vigyázzunk, hogy olyan helyre helyezzük ezt ki, amit nem tud megközelíteni macska. Említenék még néhány olyan bokorfajtát, melyet kifejezetten szeretnek a madarak: ilyen a galagonya, a csipkebogyó vagy a kökény – sorolta Petrilláné Bartha Enikő.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában