Helyi közélet

2018.11.18. 15:49

Teljes értékű táplálékot, ameddig csak lehet!

Nyírbátor - Minden csepp leadott anyatej számít, s van, ahol jól is jön.

Nyírbátor - Minden csepp leadott anyatej számít, s van, ahol jól is jön.

Az anyatej a legjobb táplálék, de vannak babák, akik valamilyen oknál fogva mégsem juthatnak hozzá, vagy csak kevés mennyiséghez. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egyedül Nyírbátorban működik anyatejgyűjtő állomás.

Megcsappant az aktivitás

– Heti rendszerességgel hozhatják a kismamák az állomásra a többlet tejet, amit pasztörizálunk és a kis súlyú, koraszülött vagy táplálási gondokkal küzdő csecsemők kaphatnak meg, gyermekorvosi felírásra – mondta el Deák Éva, a nyírbátori gyűjtőközpont védőnője. A legelső anyatejleadást az állomáson alaposan megvizsgálják. Több fertőző betegségre is szűrik a kismamát, és ellenőrzik a leadott anyatej minőségét is, elsősorban, hogy nincs-e benne a babákra ártalmas kórokozó. Mindezek kötelezően előírt biztonsági szűrések, és laborvizsgálatok. – Általában azok az anyukák jönnek el hozzánk, akik a közelben laknak. Bár az utóbbi bő félévben igencsak megcsappant az aktivitás, ezért is hívtuk fel több fórumon a kismamák figyelmét, hogy aki teheti, segítsen. A leadott anyatejért némi adómentes pénz jár, viszont nem ez a motiváció, nem a pénz, hanem a jó érzés miatt, hogy segíthetnek másoknak kopognak be a nyírbátori Szentvér út 28. szám alatti telephelyünkre – mondta el a védőnő.

Fontos tudni, hogy az anyatejet megfelelő körülmények között, steril vagy fertőtlenített edénybe kell lefejni, ügyelve arra, hogy fejés közben a környezetből, a bőrről és az eszközökről baktérium ne kerüljön bele. – A gyűjtőállomáson biztosítjuk a szabályos és megbízható tárolást is, hűtőben 4 és 8 Celsius fok közötti hőmérsékleten tároljuk, s ügyelünk rá, hogy 48 órán belül eljusson oda, ahol minden egyes cseppjére szükség van.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában