Helyi közélet

2018.12.07. 14:02

A legkiválóbb közfoglalkoztatókat díjazták

Nyíregyháza - A jövő éve közmunka tervezése elkezdődött, a terveket a kormánymegbízott terjeszti fel a Belügyminisztériumba.

Nyíregyháza - A jövő éve közmunka tervezése elkezdődött, a terveket a kormánymegbízott terjeszti fel a Belügyminisztériumba.

Belügyminisztériumi kiegészítő támogatásban részesült a közelmúltban 13 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település – Csenger, Gyulaháza, Kölcse, Nyírbogát, Nyírjákó, Nyírparasznya, Kállósemjén, Ramocsaháza, Nyírtass, Tiszabezdéd, Tiszabercel, Tiszadob, Tiszavid – önkormányzata a járási Start Plusz program keretein belül. A Miniszteri Elismerő Okleveleket Román István megyei kormánymegbízott, valamint dr. Nagy Ervin Miklós , a kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának főosztályvezetője nyújtotta át pénteken ünnepélyes keretek között a megyeháza Alpár Ignácz termében. A települések egyenként 10 millió forintot kaptak, amelyből új programot indíthatnak vagy éppen kiegészíthetik a már futó tevékenységeiket. A támogatás egyben kitüntetést is jelent, és elismerése a korábbi években jól végzett értékteremtő munkának, ami abban is megnyilvánult, hogy jobbára ugyanezeket a településeket láthatja a nagyközönség az immár harmadik esztendeje megrendezett megyei közfoglalkoztatási kiállításokon, és ezeket a településeket hívják az országos seregszemlére is.

Román István kormánymegbízott elsősorban azt hangoztatta, hogy mennyire örömteli a kormányhivatal számára, ha jól haladnak a megyei közfoglalkoztatási programok, és hogy vannak olyan települések, amelyek mintaértékül szolgálnak a saját területükön.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében évről évre javul a foglalkoztatási helyzet, egyre többen képesek a munkaerőpiacon elhelyezkedni. Ugyanakkor a közfoglalkoztatás még mindig hasznos és fontos szerepet tölt be, hiszen bizonyos megyei térségekben a foglalkoztatás bővítésére kevesebb lehetőség van, míg másutt viszont munkaerőhiánnyal küzdünk. A kormányhivatal számára nem könnyű ezek között a folyamatok között megtalálnia az egyensúlyt, megoldásokat és válaszokat találni, és legfőképpen segítséget nyújtani a dolgozni akaróknak. Másfelől nyilván azt sem szeretnénk, ha a közfoglalkoztatás gátja lenne a munkaerőpiaci igények teljesülésének – nyomatékosította a kormánymegbízott, majd gratulált a megjelent településvezetőknek.

Szó esett arról is, hogy a szerződéseket – amelyekben lefektették a pénz felhasználásának a feltételeit – már megkötötték. Elkezdődött a jövő évi közmunka tervezése is, a tervezési segédleteket kiküldte a kormányhivatal, a terveket pedig Román István kormánymegbízott terjeszti fel a Minisztériumhoz. Ezekből az is kiderül, milyen – a magyar vidéket szolgáló – elképzelések és ötletek születtek a megkezdett munka folytatását illetően a településeken. Dr. Nagy Ervin Miklós főosztályvezető néhány példával illusztrálta is, hogy a megyénkben – amely még most is kiemelkedő foglalkoztatónak számít – milyen változatos körben valósul majd meg a támogatás felhasználása. Van, ahol eszközbeszerzésre fordítják a pénzt, hasznos gépeket vásárolnak, hogy felújítsák a járdáikat, útjaikat. Mezőgazdasági vidék lévén másutt a zöldség- és gyümölcsfeldolgozást fejlesztik – csomagolót, palackozót állítanak munkába – vagy éppen mezőgazdasági területeket vásárolnak, tárolókat építenek a 10 millió felhasználásával.

Ez utóbbi kettőre éppen a dr. Simonné dr. Rizsák Ildikó polgármester vezette Nyírbogát készül. A nyírbátori járásban lévő településen az elmúlt években csepegtetős eljárással főleg almapaprikát, de minden egyebet is termesztettek, hogy legyen friss zöldsége az önkormányzati konyhának. Nemrég saját erőből savanyító és száraztészta kisüzemet is létrehoztak, így van befőtt a téli hónapokra, és a közétkeztetésben a helyi termékeket használhatják. Hogy bővíteni tudjanak, újabb földterületre, a megtermelt javak elhelyezéséhez pedig egy tárolóra van szükségük.

– A mi városunk korábban egy betonüzemet alapított, és az ott készült térköveket és szegélyköveket használjuk a belterületi járdáink rendbetételénél – mindezeket már Forján Zsolt, Csenger polgármestere mondta el, hozzátéve azt is, hogy legutóbb mezőgazdasági vonalon is elindultak. – Van egy 1200 adagos konyhánk, s oda kell a friss primőráru. A támogatásból most mégis inkább két utat szeretnénk rendbe tenni, felújítva az útburkolatot és az útpadkát. Az egyik Csenger szegregátumában, a másik egy olyan területen halad át, ahol óvoda, rendőrség és határrendészeti kirendeltség van – tudtuk meg Forján Zsolttól.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában