Helyi közélet

2018.12.18. 10:26

Csúsztatások a rendőri túlórák ügyében

Nyíregyháza - A rendőr eldöntheti, hogy a túlszolgálat megváltását pénzben vagy szabadidőben kéri.

Nyíregyháza - A rendőr eldöntheti, hogy a túlszolgálat megváltását pénzben vagy szabadidőben kéri.

– Az egyik internetes hírportál a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságot támadó, hangulatkeltő cikksorozatában a felhasználható túlórakeretnek csak egyetlen szegmensét ragadja ki, pedig többletszolgálatot számos jogcímen lehet elrendelni, végrehajtani és elszámolni. Nem igaz azon állítás sem, hogy az elrendelt túlóráknak csak egy töredékét fizethetik ki a szabolcsi rendőröknek – írta közleményében a főkapitányság a police.hu portálon.

A törvény egyértelműen rendelkezik: a rendőr maga döntheti el, hogy a túlszolgálat megváltását pénzben vagy szabadidőben kéri. Az elmúlt években a megyei rendőr-főkapitányságon az összes elvégzett túlórának több mint 85 százalékát kifizették az állománynak, míg a rendőröknek kevesebb mint 15 százaléka a túlszolgálat szabadidőben történő megváltását kérte.

A témában többek között az ORFK is tényfeltáró vizsgálatot folytatott novemberben, amely más vizsgálatokkal egyezően azt állapította meg, hogy a megyei rendőr-főkapitányságon felelős gazdálkodás folyik, jogellenes korlátozás nem történt. A rendőri vezetők munkáját jogszabályok és belső normák foglalják keretbe. Utasításaik, parancsaik dokumentált, kontrollálható formában születnek, amit elöljáróik utólag is ellenőriznek – olvasható a közleményben.

Farkas József megyei rend­őrfőkapitány az üggyel kapcsolatban kizárólag lapunknak nyilatkozott, hamarosan olvashatják az interjút.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában