Helyi közélet

2018.12.12. 17:28

Jó példák a mai fiatalok számára

Nyíregyháza - Mi a hosszú házasság titka? – kérdeztük a sok évtizede együtt síró-nevető, jubiláló pároktól.

Nyíregyháza - Mi a hosszú házasság titka? – kérdeztük a sok évtizede együtt síró-nevető, jubiláló pároktól.

„A videojátékok tönkremennek, az ékszerek elvesznek, a számítógépek, okostelefonok elavulnak, a szeretet ajándéka azonban örökre megmarad” – hangsúlyozta a megyei nyugdíjas szervezetek szövetsége és a megyei önkormányzat Idősek karácsonya rendezvényén Román Demeterné. A Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban kedden elmondott ünnepi beszédében a szövetség elnöke rámutatott: – A karácsony a szeretet, a család ünnepe, ahol jó esetben együtt és boldogan töltik az időt a szülők és a gyermekek, ám gyakran ez nem így történik. Tíz házasságkötésből hat 1 éven belül válással végződik, s kitolódik a családalapítás ideje. Sokan csak az élettársi kapcsolatra mondanak igent, mert ha nem működik az együttélés, könnyebben megy a szétköltözés.

– Ma félszáz olyan házaspárt van szerencsénk köszönteni, ünnepelni, akik 50, 55, 60 éve példát mutatnak a fiatalabb generáció tagjainak, miként lehet jóban-rosszban, egészségben és betegségben, egymást tisztelve, szeretve leélni egymás mellett az életet – tette hozzá Román Demeterné.

Mindörökké, jóban-rosszban

A szívhez szóló versek, énekek, kulturális előadások és az emléklap-, illetve ajándékátadás után véletlenszerűen szólítottuk meg a jubiláló házaspárok egyikét, a Nyíregyházán élő Melis Tibort és Békési Évát, akik aranylakodalmukat ünnepelték az idén. – Hogy mi a hosszú házasság titka? Szeretet, türelem, megértés, kitartás, hűség, közös célok, egymásra figyelés, összetartás jóban, rosszban – válaszolta érdeklődésünkre a Melis házaspár. A Holdfény Nyugdíjas Egyesület tagjai azt is elárulták: a fél évszázad alatt megpróbáltatásokból és örömökből is kijutott nekik. Életüket gyermekeik, unokáik, na és persze barátaik töltik meg vidámsággal.

– Az emberek, elsősorban a fiatalok életére óriási hatást gyakorolnak a jó példák, a példaképek. A tapasztalt idősek, a jubiláló házasok tetteikkel és szavaikkal egyaránt formálják gyermekeik, unokáik szemléletét, döntéseit, életét – világított rá Felföldi László. – Szívünk legjobb lelki gyógyszere a hálaadás. Értékeljük és köszönjük meg mindazt a jót, amit kaptunk az élettől! – tette hozzá a plébános.

Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke adventről, mint a várakozás időszakáról, valamint a szeretet és hűség fontosságáról szólt.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában