Helyi közélet

2018.12.11. 08:30

Videó: Dávid Mihály elárulta, mi vár ránk, és azt is, hogyan készülnek az időjárás-előrejelzései

Nyíregyháza - Még a legnagyobb tudású meteorológusok se mernének olyasmire vállalkozni, amire a nyíregyházi Dávid Mihály, aki egy évre előre prognózist készít arról, milyen időjárás várható az előttünk álló tizenkét hónapban.

Nyíregyháza - Még a legnagyobb tudású meteorológusok se mernének olyasmire vállalkozni, amire a nyíregyházi Dávid Mihály, aki egy évre előre prognózist készít arról, milyen időjárás várható az előttünk álló tizenkét hónapban.

Végzettségünk nem feltétlenül határozza meg későbbi életpályánkat. Erre az egyik legjobb példa Dávid Mihály esete, aki vízépítő mérnökként indult, s évtizedek óta az egyik legsikeresebb időjós, aki nemzetközi szinten is hírnevet szerzett magának. Nemrégiben pedig kiadta a negyvenhetedik Dávid-naptárt.

Lánya kérdése volt a kulcs

– Mindig is érdeklődtem a természet iránt, vízépítő mérnökként pedig ez valahol munkaköri kötelesség is volt. A lányom 1972-ben úgy jött haza egyik nap az iskolából, hogy azt tanulták, a Hold mozgatja az óceánokat. Annyira érdekelte a téma, hogy szó szót követett, majd feltette nekem a kérdés: a levegőt is mozgatja, apa? Ekkora villant valami az agyamba: végül is miért ne tehetné? A meteorológiában ezt az elvet még nem használták, és gyakorlatilag a nulláról kezdtem magam képezni a csillagászat terén. Ezt követően a naprendszerünk működését hasonlítottam össze meteorológiai adatokkal, és a kutatómunka eredményeként 1974-ben megszületett az első időjárás előrejelzésem, a Dávid-naptár – emlékszik vissza Dávid Mihály.

Munka egész évben

– Amikor én kezdtem, az időjárás-előrejelzés még gyerekcipőben járt. A tudomány is tagadta, hogy a Holdnak időjárás-befolyásoló szerepe lenne, és szélhámosnak tartották, aki ebben hitt. Ahhoz, hogy valaki sikeres előrejelzést készítsen, elengedhetetlen a térlátás, ráadásul az adatok elemzése és feldolgozása is bonyolult feladat – nemcsak előtanulmány, de tapasztalat is szükséges a helyes értelmezéshez – tudtuk meg Mihálytól.

Az adatok gyűjtése egész évben tart, ez a folyamat a teljes munka nagyjából 20%-át teszi ki. Ezt követi az olyan problémák megoldása, mint a „milyen típusú hiba csúszott a korábbi előrejelzésekbe és annak mi lehetett az oka”, majd megközelítőleg 1-2 hónapig tart az előrejelzések összeállítása. A folyamat zárásaként terjeszthető, közérthető formába kell önteni ezt az információhalmazt.

Fennmarad-e a tudás?

– Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál (OMSZ) még mindig sokan gondolják, hogy hosszú távú előrejelzést lehetetlen készíteni. Tudomásom szerint jelenleg tíz kutatócsoport foglalkozik az általam már felfedezett módszer vizsgálatával és megértésével. Többen megpróbálták már megszerezni a tudásomat, de ez nem olyan, amint egy kurzuson elsajátít az ember – hívta fel a figyelmet az időjós. Komplex ismereteket kíván meg ez a szakterület, ráadásul szükséges egy analitikus személyiség is. Dávid Mihály nemzetközi szinten is kap megkereséseket, Szlovákiából gyakran kikérik a véleményét, de felhívták már Los Angeles-ből is. – Az OMSZ-szel rendszeresen tartom a kapcsolatot, megkapom a napi és a havi jelentéseket is, amiket az én módszereim szerint elemzek. Az előrejelzés elkészítéséhez nem elég csak a csillagászat tudományát alkalmazni, a bolygók mozgását is figyelemmel kell kísérni.

Tudomány és festészet

Kérdésünkre, miszerint hogy kapcsolódik ki az időjós egy-egy elemzés elvégzése közben így felel: – Gyerekkorom óta szívesen ragadok ecsetet és örökítem meg a körülöttem lévő szép pillanatokat vagy helyeket. Korábban a Művelődési Házban képzőművészeti szakkört is vezettem. Úgy érzem a művészet tökéletesen kiegészíti a tudományokat.

GE


[related-post post_id="3781502"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában