Helyi közélet

2019.01.13. 14:46

Az elvadult kutya nem fél, de nem az ebek lelövése a vadászok célja

Nyíregyháza - A vadászok és a hivatásos vadászok számára a vad megvédése a cél és nem a kint talált kutya lelövése.

Nyíregyháza - A vadászok és a hivatásos vadászok számára a vad megvédése a cél és nem a kint talált kutya lelövése.

Interjút közöltünk a napokban Fazekas Gergellyel, az Országos Magyar Vadászkamara megyei szervezetének titkárával. Helyhiány miatt több téma is kimaradt a cikkből. Kíváncsiak voltunk például még arra is, hogy mit kell tenniük a vadászoknak a kóbor kutyákkal.

Ha rákap a vadászat ízére…

– A vadászati törvény értelmében a vadásznak a vad nyugalmát, a vad életéhez és szaporodásához szükséges feltételeket biztosítania kell. A vad állami vagyon, így ez igen komoly feladat. Az ebtartásról, illetve a felelős állattartásról szóló jogszabályok értelmében nem volna szabad, hogy kóbor kutya járja az erdőt, a mezőt, különösen nem a településektől nagyobb távolságra. A kutyáért, miként a többi háziasított állatért, az ember felelősséggel tartozik. A kutyatartó, akárcsak a ló- vagy baromfitartó felelős azért, hogy az általa gondozott állat ne okozzon kárt másnak, ne csatangoljon el. A kutya esetében különösen nagy a felelősség, hiszen a kóbor kutya végső szorultságában akár az embert is megtámadhatja – magyarázta a szakember.

– A kutya végtelenül ragaszkodik az emberhez, hiszen az embereket tekinti falkájának. Ezért, ha megszökik, akkor is igyekszik visszajutni az emberek közé. A gond akkor adódik, ha a kutya megszokja, hogy szabadon csatangolhat a határban. Előbb-utóbb rákap a vadászat ízére is, különösen, ha többen összeverődnek.

– A vadászati törvény szerint a kóbor kutyát, ha az vadat űz, és más lehetőség nincs a kár elhárítására, a vadász lelőheti. Már egy tacskó méretű kutya is képes agyonhajszolni egy őzet, nem beszélve a nagyobb testű ebekről. Nagyon nehéz ilyenkor a vadász helyzete, hiszen a vadászok közismerten kedvelik a kutyákat, sőt, nagy részük vadászkutyát tart otthon. Ugyanakkor pontosan tudják, hogy az a kutya, amelyik a határban vadat hajt, erről leszokni már nem fog. Aki pedig már látta, hogy miként képesek széttépni egy őzet a kóbor kutyák, az bár fájó szívvel, de nem fogja hagyni, hogy az eset a szeme előtt megismétlődjön.

Nem igényli az embert

Vajon a vadász és a hivatásos vadász miből tudja megállapítani, hogy kóbor kutyáról van szó, s nincs gazdája, aki hazavárja a kutyát?

– A kutya alapvetően ragaszkodik az emberhez. Ha mégis kiszökik, akkor is igyekszik az emberek közelében maradni. Ugyanakkor előfordulhat, hogy rákap a szabadság ízére és az emberi társaság helyett a határt választja. Ekkor kerülhet a vadászok látóterébe. Nagyon fontos, hogy ne keverjük össze a kóbor kutyát az elveszett kutyával. Az elveszett kutya keresi az ember társaságát és iparkodik visszakerülni az emberek közé. Az elveszett kutya viselkedésén még egy-két hét bolyongás után is látszik, hogy valahol gazdája van.

– A kóbor kutya ezzel szemben már félig-meddig elvadult állat. Megtanult túlélni az ember nélkül, így nem is igényli annak társaságát. Sok esetben rafináltabb lesz, mint a róka. Külleme, mozgása, viselkedése árulkodik róla, hogy már saját szakállára dolgozik. Ehhez azonban sok idő kell. A területet ismerő vadászok és különösen a hivatásos vadászok pontosan tudják, hogy hol, milyen vad, illetve háziállat szokott feltűnni a területen. Törekednek a békés úton való rendezésre, hiszen a vad megvédése a cél és nem a kint talált kutya lelövése. Sok esetben tudható, hogy honnan csavargott el a kutya és tudják értesíteni a gazdát.

Szembefordul a gazdival

– Sajnos, vannak azonban olyan esetek, amikor nincs más lehetőség, csak a kóbor kutya kilövése. A kutya elejtésével nemcsak a vadat, hanem a természetben dolgozókat is védi a vadász. Az elvadult kutya kevésbé fél az embertől, és ha veszélyben érzi magát vagy zsákmányát, könnyen szembefordul akár egykori gazdájával is. Ez pedig már többször igen súlyos következményekkel járt – tette hozzá befejezésül Fazekas Gergely.

MML


[related-post post_id="4100183"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában