Helyi közélet

2019.01.14. 18:01

Irányt mutatnak a tablet ikonjai

Paszab - A paszabi és ibrányi iskolások tableteket, laptopokat, iPad-eket kaptak, de érkezett az intézménybe drón és robot is.

Paszab - A paszabi és ibrányi iskolások tableteket, laptopokat, iPad-eket kaptak, de érkezett az intézménybe drón és robot is.

Paszab, Ibrány. Tifani, Józsi, Viki és Hanna mutatóujjukkal nyomogatják a kis ikonokat a tableten, amely lépésről lépésre mutatja meg, hogy a Lego-elemeket milyen sorrendben kell egymás mellé/alá/fölétenni ahhoz, hogy elkészüljön a leginkább Marsjáróhoz hasonlító, kerekekkel ellátott jármű.

Az irányítást ezután sem adják ki a kezükből a gyerekek: a kis nyilakkal ellátott ikonok segítségével tudják elérni, hogy az autószerűség előre- és hátramenjen, képesek hangokat kicsalni belőle, és még a villogó színeit is megváltoztathatják. Ketten a paszabi óvoda nagycsoportosai, ketten pedig az általános iskola elsősei, mindannyian a Robot Lego Program lelkes résztvevői.

Énekelt és táncra perdült

Intézményük úgynevezett pilot-iskola, akárcsak az ibrányi, a sényői, a nyírmadai, a porcsalmai és az ófehértói – a programot kitaláló és működtető Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány kuratóriumi elnöke, Hegedűs Zsuzsa hétfőn Paszabon és Ibrányban nézte meg, mennyit fejlődtek a gyerekek az elmúlt hónapokban és ezúttal sem érkezett üres kézzel.

Az alapítvány munkáját segítő négy kereskedelmi láncnak és a Klebelsberg Központnak köszönhetően a két intézmény összesen ötvenegy tablettel, ötven laptoppal, huszonöt iPad-del és nyolc okostelefonnal gazdagodott, de érkezett egy robot és egy drón is. Ez utóbbi hosszú percekig a paszabi iskola légterében röpködött, így a gyerekek egy ideig csak felfelé néztek, és csodálták az ügyes szerkezetet, de a robotnak is óriási sikere volt.

– Ha zölden világít a szeme, lehet neki parancsokat adni – mutatta be a nagy léptekkel haladó robotot Orbán Szabolcs, akinek a kérésére a szerkezet egyik pillanatról a másikra beszélni kezdett, vidám dalocskát énekelt, sőt, még táncra is perdült, ezt látva pedig több kisdiák keze és lába is azonnal mozgásba lendült.

Játszva tanulhatnak

– Az alapítvány 2010 óta dolgozik azért, hogy a leghátrányosabb helyzetben lévő kistelepüléseken élők esélyeit javítsa, a nyolc évvel ezelőtt kitűzött célokat pedig elértük, de nem elégszünk meg ezzel – mondta el Hegedűs Zsuzsa.

– Ahhoz, hogy ezek a rétegek ne szakadhassanak le újra, és hogy ezt a sikeres felzárkózási folyamatot semmi ne fordíthassa vissza, vagy állíthassa le, biztosítanunk kell az itt élő gyerekek és fiatalok számára a tartós felemelkedéshez szükséges képzést. Olyan tudással kell felvérteznünk őket, ami hosszútávon segíti őket abban, hogy beilleszkedhessenek az egyre rohamosabban fejlődő, digitalizált termelésbe. Ezt a célt szolgálja a tavaly ősszel a leghátrányosabb helyzetben lévő kistelepüléseket magába foglaló, Európában egyedülálló program, melynek célja az életbe a legrosszabb eséllyel induló gyerekek és fiatalok digitális készségfejlesztése.

Új lehetőségek

– Ezért hoztunk laptopokat, tableteket, de ezért adunk az iskolának robotot is, amely csak angolul „ért”, így a diákok játszva tanulhatják meg a nyelvet – mondta Hegedűs Zsuzsa, aki úgy fogalmazott: a Robot Lego Program és a most átadott eszközök ugyanazt a célt szolgálják: azt, hogy a szerény körülmények között élő családokban élő gyerekek, a szerencsésebb kortársaikhoz hasonlóan ne csak az iskolai órarendbe szorítva tudják elsajátítani azokat az ismereteket, amelyek a robotizált világban boldoguláshoz szükségesek, hanem otthon is.

– Ahhoz, hogy megmutathassák kreativitásukat, hogy megalkossák a közeljövő találmányait, szükségük van a digitális világ eszközeire, de az igen szerény körülmények között élő, több gyerekes családok számára az ehhez szükséges tablet, laptop, iPad, okostelefon beszerzése komoly problémát jelent. Az alapítvány, a partnereinek köszönhetően viszont ezt immár biztosítja, új lehetőségeket nyitva a fiatalok számára – tette hozzá a kuratórium elnöke.

Ingyenes étkezés a szünidőkben is

Az eddigi eredményekről szólva Hegedűs Zsuzsa azt mondta: a 2010-ben elindított, a leghátrányosabb helyzetű kistelepüléseken élő gyerekek ingyenes étkeztetésének állami támogatását sikerült a korábbi 150 forintos napi fejkvótáról több mint négyszeresére emelni.

Ezzel párhuzamosan a közmunka programba bevont tartós munkanélküliek számának emelésével a családok felnőtt tagjai lehetőséget kaptak arra, hogy visszatérjenek az aktív élethez. 2017-re az ingyenes étkeztetést az összes szünidei időszakra is kiterjesztették.

A leghátrányosabb helyzetű kistelepüléseken 2017 végére elérték, hogy a korábban csak óvódások és iskolások számára biztosított ingyenes napközbeni ellátást immár a hat hónapostól a három éves korosztály számára is egész évre biztosítani tudják.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában