Helyi közélet

2019.01.25. 16:46

Könnyített a terhen a január

Kisvárda - Zökkenőmentesen állt át az új Triázs-rendszerre a kisvárdai kórház is.

Kisvárda - Zökkenőmentesen állt át az új Triázs-rendszerre a kisvárdai kórház is.

A Felső-Szabolcsi Kórház sürgősségi osztálya több mint nyolcvanezer lakos ellátásért felel. A részlegen a klasszikus sürgősségi rendszernek megfelelően egykapus belépési ponton érkeznek a belgyógyászati és traumás ellátást igénylő betegek – közölte lapunkkal Hegyi Henrik főigazgató.

Hullámzó esetszám

Megtudtuk: a kisvárdai sürgősségi osztály betegforgalma hullámzó, naponta átlagosan 60-80 esetet látnak el. Térségi intézményként ettől nagyobb a zsúfoltság például járványos időszakokban, de a munkát a rendelkezésre álló szakemberekkel megfelelően tudják szervezni. – A sürgősségi ellátást szabályzó új rendelet előírásainak az osztály működése megfelel, a Magyar Triázs Rendszerre épül, amely azt jelenti, hogy felmérjük a beérkező betegek állapotát, s a besorolást az arra kijelölt, és ezen a területen szakmai gyakorlattal rendelkező ápoló végezi el – mondta el a főigazgató.

– A rendelet előírásai közül az osztályos diszpécser funkciót és az Akut Alapellátási Egységet nem kell alkalmaznunk, mivel az úgynevezett I. progresszivitási szintű kórházakban ez nem kötelező, így nálunk sem – jegyezte meg a főigazgató, s hozzátette, ennek ellenére kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a mentővel beérkező beteget 10 percen belül besorolják, és közöljék vele, hogy milyen vizsgálatok várnak rá.

– A Triázs-rendszert eddig is alkalmaztuk, hiszen a sürgősségin alapelv, hogy a súlyos állapotú beteget előre vegyük, és ne hagyjuk várakozni. A rendelet szakmai célkitűzéseivel egyetértünk, mert fontos, hogy a felesleges tehertől, zsúfoltságtól megszabaduljanak a sürgősségi osztályok, ezáltal biztonságosabb és időben mérve, gyorsabb is lehet az ellátás.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában