Helyi közélet

2019.01.30. 09:07

Száz évet fiatalodott a vezetőség

Nyíregyháza - Lemondott a Nyíregyháza-kertvárosi polgárőrség elnöke és az egyesület két alelnöke is.

Nyíregyháza - Lemondott a Nyíregyháza-kertvárosi polgárőrség elnöke és az egyesület két alelnöke is.

Rendhagyóan alakult a Nyíregyháza-Kertvárosi Polgárőrség Egyesület évértékelő közgyűlése. A 2018-as tények és eredmények ismertetése, valamint a szolgálattal kapcsolatos tapasztalatok megvitatása után Kovács Aladár, a civil szervezet elnöke, valamint Szemők József és Papp János alelnökök is bejelentették visszavonulásukat, mondván: jöjjenek a fiatalok!

A vezetőség lemondó nyilatkozata nem érte derült égből villámcsapásként a 26 fős tagságot, miként Somogyi Jánost, a megyei polgárőr szövetség elnökét sem, hiszen gondosan előkészített, konszenzuson nyugvó személycserék tanúi voltak. A megyeszékhely legeredményesebb polgárőrszervezetének új elnöke Szabó László lett, a két alelnök pedig Palicska Péter és Kondor Norbert. A korkülönbségeket felmérve és összeadva nem túlzás azt állítani: mintegy száz esztendőt „fiatalodott” a nagy múltra visszatekintő egyesület vezetősége.

Gyakrabban járőröznek

– A tavaly januári beszámolómban részletesen elemeztük az elmúlt 20 évünket. A 2018-as esztendőben nem történt semmi különös, lelkiismeretesen tettük a dolgunkat, figyeltünk és védtünk, együttműködve a rendőrséggel és a megyei polgárőr szövetség vezetésével. Részt vettünk a nagyvárosi bűnmegelőzési programban (Dob utca), a koordinált szolgálatokban, egyedül a mi egyesületünkből kaptak hárman jutalmat a kapitányság évértékelő gyűlésén! – büszkélkedett Kovács Aladár, majd így folytatta:

– Sajnos, továbbra sem javult a KMB-szolgálat a területünkön, ezért a körzeti megbízottak általában járőrszolgálatot látnak el a vezényeltek helyett. Jó hír viszont, hogy a Kertvárosban egyre többször látni rendőrjárőröket gyalog vagy autóval, ezt elégedetten nyugtázza a lakosság.

Kevesebb a lakossági panasz

– Egyesületünk tagjai tavaly összesen 2500 órát töltöttek szolgálatban, a területünkön javult a közbiztonság, csökkent a betöréses lopások ­száma. Ősszel kiemelten vigyáztunk a gyerekekre, elősegítve a balesetmentes közlekedést. Nincs tudomásunk drogterjesztésről, cukros bácsikról, csellengőkről a Kertvárosban. Kevesebb panasz érkezett hozzánk a környékünkön tanuló diákok, illetve a Bokréta utcai hajléktalanszállóban élők magatartása miatt.

Tiszteletbeli elnök lett

– A megyeszékhelyen működő polgárőr-egyesületek körében a legjobbak között említenek bennünket, biztos vagyok abban, hogy a megfiatalított, új vezetőség megőrzi, sőt tovább emeli majd a közösen elért színvonalat – összegzett a leköszönő Kovács Aladár, akit tiszteletbeli elnöknek választott meg a szervezet tagsága.


Modernizációt hozhat a változás

Stabilitás, szervezettség és béke. Főképp ezek a tulajdonságok jellemezték évtizedeken át a Nyíregyháza-kertvárosi polgárőrséget, s fontos, hogy ez a jövőben is megmaradjon – hangsúlyozta felszólalásában Giba Tamás, az egyesület tagja, majd rámutatott: ahhoz, hogy a szervezeti megújulás gördülékeny legyen, elengedhetetlen a tagság támogatása. A megfiatalított vezetőség új ötleteket és modernizációt hozhat a szolgálatba, így például azt, hogy a vezénylések idővel nem a tagok hagyományos, hanem virtuális postaládájában landolnak majd.

Giba Tamás ezután röviden bemutatta a szervezet új elnökét és két alelnökét: Szabó László 37 éves, okleveles közgazdász, regisztrált adótanácsadó, mérlegképes könyvelő, a megyei polgárőr szövetség gazdasági ügyintézője; Kondor Norbert 1990-ben született, az ÉVISZ-ben tanult, közlekedési mérnök diplomát szerzett, a görögkatolikus püspöki hivatal építésügyi főelőadója, 2010 óta tagja a polgárőrségnek; Palicska Péter 34 éves, a belvárosban dolgozik, 6 éve szolgál polgárőrként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában