Helyi közélet

2019.01.14. 09:42

Van, aki munkát, van, aki dolgozót nem talál

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Egy jó szakmára nagyobb szükség van, mint egy tucatdiplomára.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Egy jó szakmára nagyobb szükség van, mint egy tucatdiplomára.

Január elsejétől nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum. Az intézkedés egyik nem titkolt célja, hogy a magasabb fizetéssel itthon tartsák a fiatalokat. Milyen papírral a zsebünkben könnyebb ma jó álláshoz jutni? Milyen típusú munkaerőt keresnek a cégek, és egyáltalán milyen lehetőségek közt válogathat, aki dolgozni szeretne? A Nyírbátorban működő, repülőgép-alkatrészeket gyártó Diehl Aviation Hungary Kft.-nél németül vagy angolul beszélő mérnökre van szükségünk, illetve olyan szakmunkákra keresünk embereket, akikre a vállalat a betanításuk után is építhet – mondta el Buga Bernadett HR-vezető.

Sokan vannak, akik új célokkal és elképzelésekkel vágnának neki az új esztendőnek, amelyben benne lehet akár egy új munkahely is. Az időzítés szintén jó ötletnek tűnhet, hiszen a cégek az év elejére hirdetik meg a betöltetlen álláshelyeket, ám váltani és munkát találni mégsem egyszerű feladat.

Nagy a dilemma

– Annak ellenére, hogy a cégek – a sokat emlegetett – munkaerőhiánnyal küzdenek, nem osztogatják bőkezűen a jobbnál jobb ajánlataikat – mondta Béres Tibor. A kisvárdai fiatalember szívesen váltana munkahelyet, de ahhoz költöznie vagy ingáznia kellene. Jelenleg asszisztensként dolgozik egy magánvállalkozónál, az irodai munkával nincs baja, viszont a kötelező minimumnál még soha sehol nem keresett többet. Azt is tudja, hogy középfokú végzettséggel nincs nagy mozgástere, s nem is lesz könnyű dolga, ha jobban fizető állást szeretne.

– Nem bírom a monotonitást, ezért nem szeretnék gyártósoron dolgozni, ámbár van úgy, hogy ezek a munkahelyek jobb bért kínálnak, mint az egyéb szférákban. Az autók gyerekkorom óta érdekelnek, menjek el autószerelőnek? – tette fel a kérdést. S mielőtt megválaszolta volna, megjegyezte: szerinte nincs rá recept, hogyan lehetne manapság több lábon állni. Elmondta azt is, nem szeretne abba a hibába esni, mint környezetében sokan mások, hogy évtizedekig maradnak egy helyen, inkább alkalmazkodnak a körülményekhez, mint hogy váltanának.

Nehéz szakmunkást találni

– Főként a jó munkaerőből van hiány, azokból, akik valóban dolgozni szeretnének. Ez talán egy kicsit sarkos megfogalmazás, de ezt látom, hogy nehéz találni például betanított munkára és különböző szakmunkára embereket. Emögött persze komplikált okok húzódnak meg, de tény az is, hogy a cégeknek is szükségük van némi szemléletváltásra a motivációs faktorok területén és abban, ahogyan a munkatársakhoz hozzáállnak – mondta el lapunknak ­Szilágyi-Bécsi Tímea, az Int-Solution ügyvezető igazgatója, akitől azt is megkérdeztük: mi célravezetőbb manapság, szakmát tanulni vagy diplomát szerezni?

– Azt gondolom, hogy minden fiatalnak azt kellene végiggondolnia, már amennyire ez lehetséges, hogy milyen életet is akar élni, és ehhez kell a megfelelő szakmát megválasztani. Ma már egy jó szakmával sokkal minőségibb életet lehet élni, mint egy tucatdiplomával. Érdemes egy testhezálló szakmát választani, mert jelenleg a villanyszerelők, ácsok, hegesztők, lakatosok, nyomdászok, vendéglátósok gyorsan el tudnak helyezkedni, ezek a hiányszakmák. Ha diplomában gondolkodunk, akkor a mérnökök, szoftverfejlesztők a kelendőek – összegzett a szakember, aki kitért arra is, hogy csupán egy érettségi kevés a boldoguláshoz, jó nyelvtudás kell mellé, vagy egy erre épülő szakma: könyvelő, bérszámfejtő és TB-ügyintéző.

A nyíregyházi Groska Kft. épületasztalos-ipari termékeket, nyílászárókat, konyhabútorokat, lépcsőket gyárt, 2000 óta működik a megyeszékhelyen, s nem mellékesen hosszú évek óta együttműködnek a helyi szakképző intézményekkel.

Tapasztalat, ösztöndíj

– A tanulószerződéses gyakorlati idejük alatt a nálunk dolgozó fiatalok nem csupán széles körű szakmai ismeretekre tehetnek szert jól felszerelt, modern gépekkel ellátott üzemünkben, hanem megtanulják, hogyan kell együttműködni a kollégákkal, hogyan kell csapatban dolgozni és gondolkodni. Számunkra fontos, hogy minél több fiatal válassza az asztalos szakmát. Célunk, hogy a tanulószerződéses gyakorlati képzés révén megtaláljuk azokat a munkavállalókat, akik az iskola elvégzése után a cégünknél maradhatnak – mondta lapunknak Alagi István, a Groska Kft. ügyvezetője.

Bővülnek a cégek az idén

– Az éticsiga-feldolgozó üzem hamarosan beindul, várhatóan tavasszal, mégpedig 150 új alkalmazottal. A toborzás is nemsokára elkezdődik, irodai pozíciókba, mérnöki feladatokra és gépkarbantartásra is keresnek majd embereket, de az üzem főként a képzetlen munkaerőt fogja felszívni a régióból – tájékoztatta lapunkat a kisvárdai helyzetről Leleszi Tibor polgármester. Elmondta: az idén a Master Good is bővülhet, itt is biztosan lesz munkaerő-felvétel. – A kóser zöldségeket, főként brokkolit és karfiolt termesztő üzem már működik, itt tervben van egy feldolgozóegység és egy logisztikai csarnok megépítése, így még több dolgos kézre lesz szükség – tekintette előre Leleszi Tibor.

KO, TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában