Helyi közélet

2019.02.28. 16:10

A város művésze hazatalált

Nyíregyháza - Gyikó Gyula páratlan ügyességgel festett és rajzolt, munkái megtalálhatók az ország számos pontján.

Nyíregyháza - Gyikó Gyula páratlan ügyességgel festett és rajzolt, munkái megtalálhatók az ország számos pontján.

Hiánypótló emlékkiállítással várják az érdeklődőket a Kállay Gyűjteményben: ma 11 órától Gyikó Gyula restaurátor és festőművész munkáiból mutatnak be néhányat, egybekötve a kiállításmegnyitót egy vásárral is.

A régi belvárosról is festett

Kevesen tudják, hogy a nyíregyházi művész remek mérnökember volt, szerette az irodalmat és a zenét, kiválóan hegedült, könyvkötéssel is foglalkozott, és mivel iparművészeti főiskolát végzett, több stílusban rajzolt és festett. Mintegy 1200 képet alkotott életében, s az el nem adottakból 150-et a szűken vett család őrizget. Felesége, Antonyák Éva is művész volt, festő és textiltervező, s Nyíregyházán több intézményt és irodát – japán cukrászda, Luther úti szórakozóhely – is berendeztek a régi belvárosról festett képeikkel. Olyan ámulatba ejtően díszes, rajzolt oklevelek, tablók, alapító okiratok is őrzik a kezüknyomát, amilyeneket manapság már nem készítenek.

Gyikó Gyula restaurálta a Szent Antal-plébániatemplom freskóit, alakította ki belső tereit, s nem kért érte pénzt. Egy Gréta Garbóról készült rajzáért egykor 300 ezer forintot ígértek, de nem adta el. A vízgazdálkodási társulás igazgatójaként vonult nyugdíjba, s ezután lett a legtermékenyebb. Több mint 50 középiskolai tablót tervezett és fotózott, képeinek egy része a Vízügyi Múzeum gyűjteményét gazdagítja. A család már régóta tervezte, hogy méltó kiállítással állít emléket a tehetséges alkotónak.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában