Helyi közélet

2019.02.11. 16:53

Nyíregyházáról egy új Star Wars-film forgatására

Nyíregyháza - Mindent önszorgalomból tanult, és keményen megdolgozik azért, hogy az álmait beteljesítse.

Nyíregyháza - Mindent önszorgalomból tanult, és keményen megdolgozik azért, hogy az álmait beteljesítse.

Ugyan még csak 33 esztendős, de már 30 országba eljutott, 42 napon át volt jelen a tévé képernyőjén egy valóságshow szereplőjeként. Legutóbb a Maldív-szigeteken is megfordult, és nemrég érkezett haza Dubajból, ahol a világ legmagasabb, 848 méter magas felhőkarcolóján fotóztathatta magát. És ez még mind semmi, legutóbb egy új Star Wars-film forgatásán is feltűnt, elmondása szerint külön meghívást kapott oda. Bizonyára el se hinnék, hogy nem egy mozisztárról, esetleg egy milliókkal dobálózó hazai dandyről mondtuk el mindezt, hanem egy nyíregyházi fiatalemberről, aki a saját erejéből küzdötte fel magát idáig a kameráival, „egyszerű” videósként. Vágó Gyula objektívjei előtt álltak már híres és kevésbé híres emberek, ahogy a Csillagok háborúja filmek ikonikus figurái is.

Szerelme a filmkészítés

– Még mielőtt fennhéjázóként könyvelnének el az olvasók, gyorsan elmondom, tényleg az alapoknál kezdtem, mert a szerelmem a filmkészítés. Imádom csinálni, igazából nem is csupán munkának tekintem. Valamiféle szenvedély hajt akkor is, ha már nem érzem a hátam a 10. munkaóra után – kezdte a bemutatkozást beszélgetőpartnerünk. – Tény viszont, hogy 18 éves koromtól – hála a drága szüleim támogatásáért is – tudatosan építem a magam brandjét. Mindent önszorgalomból tanultam, és keményen megdolgozom azért, hogy az álmaimat beteljesítsem. Ugyanis nem pénzt, hanem élményeket gyűjtök szívesebben, ezért is ragadok meg minden filmes lehetőséget – terelte vissza a beszélgetés fonalát a realitások világába.

– Nem tegnap kezdtem, de az életem úgy öt évvel ezelőtt kapcsolt maximumfokozatra. Akkor tölthettem el Costa Ricán 45 napot, bekerülve abba a bizonyos valóságshow-ba. Kaptam érte hideget-meleget, de önismeretre nevelt, üzleti értelemben is előrébb vitt, és nem utolsósorban nagy kaland volt. Akkor repültem életemben először, 13 órát három átszállással, de olyan romlatlan környezetbe csöppentem – ráadásul egy természeti nép közé –, ami egy életre elbűvölt. Talán innen is ered, hogy kalandvágyó ember lettem a barátnőmmel együtt, mert annyi szépség van a világban, kár lenne nem megismerni.

Világcégeknek is dolgozik

Vágó Gyula mára csaknem mindent elért, amit egy videós elérhet. A tisztes egzisztenciáját elsősorban esküvői videózással alapozta meg. Ma már saját vállalkozása van kitűnő eszközparkkal, és ahogy egyre többen ismerik meg a nevét, egyre több reklám- és dokumentumfilmet forgat. A legnagyobb világcégek hívják, ideje nagy részét Budapesten tölti. Feltéve persze, ha nem repül el valamelyik távoli földrészre, mivel hol master séfek és gasztronómiai fesztiválok, hol Dental World-konferenciák szólítják külföldre. Nem egyszer valóságos one man show-t kell kiállítani, egyedül kiszolgálva teljes produkciókat.

– Egyre nagyobb keletje van az esküvői filmezésben is a külföldi kreatívnak, így csodálatos, egzotikus tájakra juthatok el a munkám révén. Minden felkérést megtiszteltetésként veszek. Dolgoztam Vajna Tímea húgának az esküvőjén, ahol Andy Vajnával is megismerkedtem. Rendkívül művelt, kedves ember volt, inspirált a szavaival és a munkásságával. Ezért is elszomorító, amikor méltatlanul nyilatkoznak róla. Büszke vagyok arra, hogy én készíthettem el Dj. Szatmári feat. Jucus Most úgy szeress című dalának videoklipjét, ami jelenleg 9 millió 200 ezer megtekintésnél tart. A Brand Fesztiválra pedig Berki Krisztián ajánlott be, ami ugyancsak a kapcsolatépítés része. Egyébként soha nem tepertem, mindig szerényen, tapintatosan próbáltam feljebb lépni egy-egy lépcsőfokkal. Aki viszont azt hiszi, hogy nekem mindig a napfényes oldal jut, nagyon téved. Rendkívül stresszes szakma ez. Szoktam is mondani, 50–60 évre tervezek, és addig szeretnék a párommal – aki ugyanolyan kalandvágyó, és mindenben támogat – 50–60 országot bejárni. Gyakran vívom meg a harcom a határidőkkel, és olyan is előfordult már, hogy milliós kamerám tört darabokra egy felvételnél, egy autó kerekei alatt. Ma már, amikor minden a filmezésről szól, és egy okostelefonnal is jó képsorok készíthetők, egyre nehezebb eladni a művészi munkát reál­áron. Egy reklámfilmben pedig 20 másodperc alatt meg kell tudni ragadni a néző figyelmét, mert afölött senki nem is nézné meg.

Komolyabb filmekben is…

S ha már a kamerákról esett szó, Vágó Gyula mindig igyekezett pénzt visszaforgatni a felszerelésbe. Ma már megteheti, hogy kész stábbal, több kameramannel indul forgatni, s ha olyan az elvárás, kikölcsönöz egy 35 milliós kamerát. De a sajátjaival is képes földön, vízen, levegőben képeket készíteni a tévé képernyőjén is megélő minőségben.

– Azért az agyam és a szemem még mindig értékesebb a felszerelésnél – mondja nevetve zárásképpen. – Egyelőre leginkább a middle budgetes, vagyis közepes költségvetésű filmekben kapok feladatot, de remekül ellubickolok bennük. Mivel a hagyományos videózás is elment már a storytelling, vagyis a történetmesélés irányába, komolyabb filmekben is szívesen dolgoznék, amihez persze még sokat kell tanulnom. Ha majd elérem a passzív jövedelmi szintet, akkor talán jöhet a játékfilm is. És még valami: mivel két helyen tanítok, szeretném az utánpótlást kinevelni, olyan saját munkatársakat, akiket ugyanolyan alkotásvágy fűt, mint engem.

Videós két galaxis között

Vágó Gyula karrierjében nemrég már a játékfilm is megjelent, ugyanis Varga Dezső és Varga Zsolt, a két mátészalkai filmes felkérte operatőrnek a Vader rajongói film elkészítéséhez.

– Ez a munka az egyike azoknak, amelyekre a legbüszkébb vagyok, hiszen minőségi díszletek között, és igényes jelmezekbe bújt szereplőkkel dolgozhattam, látva azt is, hogy sok-sok ember mennyi energiát tett bele önzetlenül. Vezető operatőrként három kamerát mozgattunk a stábommal, operatőrsegítővel, és örömmel vetettem magam alá a rendezői elképzelésnek. Szívesen láttak volna az egész produkció alatt, de sajnos nem mindig érek rá. Egyetlen fillért nem kértem, mert csupa szív emberek között, teljes bizalmat kapva megtiszteltetés volt részt vennem ebben a produkcióban. Bele is adtam mindent, reggel nyolctól esteledésig dolgoztunk. Igyekeztünk megfelelni a Star Wars-filmek képi világának, büszke vagyok rá, hogy még egy különleges világítási feladatot is meg tudtam oldani. Biztos vagyok benne, hogy minőségi mozi lesz – nyilatkozta.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában