Helyi közélet

2019.03.05. 14:43

360 fokos videó: "Absztraktot festeni olyan, mint kiugrani egy repülőgépből"

Nyíregyháza - Francia galériák díjnyertes művésze mutatkozott be Nyíregyházán. Uzonyi Ferenc festményeit a Pál Gyula Teremben csodálhatják meg az érdeklődők. 

Nyíregyháza - Francia galériák díjnyertes művésze mutatkozott be Nyíregyházán. Uzonyi Ferenc festményeit a Pál Gyula Teremben csodálhatják meg az érdeklődők. 

Uzonyi Ferenc 1963-ban született Hajdúböszörményben. A Debreceni Egyetemen művészettörténet tanult, majd Kapcsa János és Gilbert Lupfer mentorlásával sajátította el a festészeti technikákat.

Közel harminc éve alkot. Sokáig az impresszionizmus berkeiben maradva készítette képeit, pár évvel ezelőtt azonban az absztrakt festészet felé fordult. Művei - melyek közül nem egyet Weöres Sándor versei ihlettek - nemzetközi sikert arattak.

 

Párizsi álom

Uzonyi Ferenc egyik festménye 2017-ben a Párizsi Szalonon elnyerte a zsűri különdíját, majd nem sokkal később kiállítása nyílt a párizsi Monod Galériában. Tavaly Debrecenben megkapta a Város művésze címet.

Az alkotó elmondta: absztrakt képeinél ugyanolyan a hozzáállássa a munkához, mint ezelőtt, de újfajta kihívásokkal szembesült.

– Ha egy tájkép készítésénél megálltam egy utca előtt a vízparton, akkor tudtam, mit fogok festeni – mesélte a stílusváltásról. – De teljesen más, ha az ember előtt ott van egy másfél méteres, hatalmas vászon hófehéren. Előtte megálmodom, vagy látom, hogy mi lesz rajta, különben kár hozzákezdeni a képhez. Tényleg belső sugallatra megy az egész.

Arany, ami fénylik

A nyíregyházi kiállítás a Fénnyel és arannyal címet kapta, amely utal Uzonyi Ferenc munkáinak jellegzetességeire.

– Annak idején azért is választottam az impresszionizmust, mert a fényeket és az árnyékokat szerettem kiemelni – magyarázta a tárlat elnevezésének jelentését. – Ezt áthoztam az absztraktba is. Emellett egy különleges festékkel dolgozom, melynek az árnyalatait én keverem ki a gyöngyháztól az aranyig. Ez ad egy plusz töltetet, egy külön ragyogást és életet a képeknek. Minden napszakban és különböző szögekből nézve egy egészen más festmény van a falon.

Ilyen a teljes szabadság

Uzonyi Ferenc kérdésünkre elmondta: úgy érzi, az absztrakt festészetben végre megtalálta önmagát - eljutott oda, ahol "nincs se alak, se fa, se ház, csak a színek és a ritmusok."

– Ez már a teljes szabadság, boldogság, és öröm – tette hozzá a művész. – Az egyik festő barátom azt mondta, hogy absztraktot festeni olyan, mint kiugrani egy repülőgépből ejtőernyővel, majd csak zuhanni és élvezni ezt a nagy szabadságot.

A Fénnyel és arannyal című kiállítást március 30-ig, keddtől szombatig 9:00 és 17:00 óra között tekinthetik meg az érdeklődők a nyíregyházi Pál Gyula Teremben.

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában