Helyi közélet

2019.03.03. 09:46

A világ legjobb pergetői között

Kék, Tokaj - A Vasutas Sporthorgász Egyesület két horgásza is tagja volt az ezüstérmes magyar csapatnak a világbajnokságon.

Kék, Tokaj - A Vasutas Sporthorgász Egyesület két horgásza is tagja volt az ezüstérmes magyar csapatnak a világbajnokságon.

A magyar pergető horgászok ezüstérmet szereztek a közelmúltban Dél-Afrikában megrendezett világbajnokságon. A csapatban ott volt a tokaji Tóth László és a kéki Oláh Péter is, mindketten a nyíregyházi Vasutas Sporthorgász és Természetvédő Egyesület tagjai.

Magyar bajnokok

A világbajnokság előzményeit Tóth László elevenítette fel lapunk számára:

– Tavaly új csapattárssal, Oláh Péter barátommal neveztünk be a csónakos országos bajnokságba, mely 5 fordulóból állt és 5 különböző vízen kellett bizonyítanunk ügyességünket. A bajnokság végén az összesítésben első két helyen szereplő csapat alkotja a következő évi válogatottkeretet a világbajnokságon. Szerencsére nagyon remek évet zártunk, ugyanis az első helyen magyar bajnokként kvalifikálhattuk magunkat a 2019-es dél-afrikai világbajnokságra. A válogatott második csapatát a előző évi második helyezett Hipszki Róbert és Deák Ferenc páros alkotta. Személy szerint én már közel 25 éve horgászom, de 15 éve már csak pergetek. Azért szeretem, mert megvan benne a folyamatos változatosság, illetve nap mint nap lehet benne fejlődni és gya­rapítani a már meglévő tudást. Elsősorban az élő folyók – a Tisza, a Bodrog – azok a ­vizek, amelyeken előszeretettel horgászom, de természetesen a versenyzés miatt rengeteg más típusú vízen is helyt kell állni a jó eredmény érdekében – mesélte Tóth László, majd rátért a világbajnokságra.

Két edzésnap, két versenynap

– A világbajnokságon nehéz feladat várt ránk, ugyanis olyan halakra kellett horgásznunk, amelyek nagy része nálunk nem található meg, vagy ha mégis, akkor nem lehet rájuk céltudatosan horgászni. A verseny két edzésnapból és két versenynapból tevődött össze. Az edzésnapokat követően világossá vált: nagy vízterületen kell horgászni, de kevés helyen van nagyobb mennyiségben hal. Az első nap a Hipszki–Deák páros egy jónak vélt helyre állt be, s az elsők lettek több mint 20 hallal. Nekünk nehezebb terep jutott, ott az előző nap afrikai harcsákat találtunk. A cél az volt, hogy legalább egyet fogjunk, mert a hossza sokat számított. Szerencsére Péter egy 75 centiméterest tudott fogni, s így a 10. helyen vártuk a következő versenynapot, a magyar csapat pedig összesítésben a második volt. Másnap pár óra elteltével nekünk egy, a társainknak négy haluk volt, így veszélybe került a két dobogós helyezés.

 

A legfiatalabb csapat

– A verseny második felében az ezüst harcsa keresésére indultunk. Rövid időn belül kettőt is fogtunk, s üzentünk a másik csónaknak, hogy jöjjenek a közelünkbe, legalább a csapat jól szerepeljen. Végül mi harmincötöt, a másik csapat pedig húsznál többet fogott. Ezzel az eredménnyel a Hipszki–Deák páros egyéniben a 4. lett, mi az 5. helyen végeztünk, összesítésben a csapat a második helyet szerezte meg. Nagyon örültünk, hiszen Magyarország ebben a szakágban még nem szerepelt ilyen jól, ráadásul az eddigi legfiatalabb csapat alkothatta a világbajnoki keretet Dél-Afrikában – tette hozzá befejezésül Tóth László.

MML


[related-post post_id="4155841"]

[related-post post_id="4150539"]

[related-post post_id="4151457"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában