Helyi közélet

2019.03.05. 14:42

Amerikából a Huszártelepre

Nyíregyháza - Az amerikai egyetemisták a szociális ellátás rendszerébe pillanthatnak be Nyíregyházán.

Nyíregyháza - Az amerikai egyetemisták a szociális ellátás rendszerébe pillanthatnak be Nyíregyházán.

A hazai szociális és egészségügyi ellátással ismerkedhetnek meg a louisville-i egyetem azon hallgatói, akik ezen a héten a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar vendégei lesznek: a tizennégy fiatalt az amerikai delegáció vezetője, prof. dr. David A. Jenkins dékán kísérte el Nyíregyházára.

Csodavár, Periféria

A küldöttség tagjai tanul­mány­útjuk alatt előadásokat hallhatnak a kar képzési kínálatáról, tehetséggondozói és nemzetközi kutatási programjairól, látogatást tesznek többek között a Csodavárban, a Huszártelepen, az Esély Centrumban, a Human-Net Alapítványnál és a Periféria Egyesületnél. Tapasztalatokat szerezhetnek az óvodai és iskolai szociális munkával, illetve a START szolgáltatásaival kapcsolatosan, a Mustárházban külföldi önkéntesekkel találkoznak, de a Labor Café adománykávézó működésébe is bepillantást nyerhetnek.

– A két intézmény együttműködése több mint két évtizedes múltra tekint vissza – mondta el lapunknak dr. Fábián Gergely általános és fejlesztési dékánhelyettes, s hozzátette: közös munkájuk során azt vizsgálják, hogy a szociális ellátás terén melyek a hasonlóságok és mik jelentik a különbséget, illetve hogy a felmerülő problémákra milyen helyi megoldások születnek.

Kint már hagyománya van

– Sok minden változott az elmúlt évek alatt, de vannak olyan jelenségek, amelyeket még mindig nem sikerült megnyugtatóan rendezni, ilyen például a hajléktalanság, amely mind a két országban jelen van.

Az egyik legnagyobb különbség az egészségügyi ellátás terén tapasztalható: amíg nálunk az állam finanszírozza, és az öngondoskodás kevésbé jellemző, addig az Egyesült Államokban fordított a helyzet. Hazánkban most indul el az óvodai és általános iskolai szociális munka, aminek kint már komoly hagyománya van, ezért is iktattuk be a nyíregyházi program bemutatását, és előzetes kérésükre az utcai szociális ellátással is megismerkedhetnek a hallgatók – tette hozzá dr. Fábián Gergely.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában