Helyi közélet

2019.03.23. 15:24

Átfogó program indul el a telepeken

Nyíregyháza - A szegregátumok felzárkóztatásáról gondoskodik Nyíregyháza a következő három évben.

Nyíregyháza - A szegregátumok felzárkóztatásáról gondoskodik Nyíregyháza a következő három évben.

Mi sem tükrözte volna jobban, hogy a szegre­gátumokban élők integrációja komplex társadalmi összefogást igénylő munka, minthogy összesen tizennégy – elsősorban a szociális és egészségügyben tevékenykedő – nyíregyházi intézmény és civil szervezet hallgatta meg pénteken Nyíregyháza megyei jogú város „Közösen a kiútért” elnevezésű projektjének részletes tartalmát.

Három telepre fókuszálnak

Az önkormányzat és konzorciumi partnere, a Nyíregyházi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ koordinálja az uniós támogatású programot három éven át. Az együttműködő partnerek vállalt feladatairól esett szó a tájékoztatón.

Nyíregyháza lakosságának 8-10 százaléka él szegregátumokban, a Huszártelepen, a Keleti lakótelepen és Polyákbokorban, ahol a következő években oktatási, foglalkoztatási és egészségfejlesztési programokkal segítik a leszakadó réteget felzárkózását – hangzott el.

– Kiemelten fontos ez a projekt, amely az esélyegyenlőség biztosításáról, az érintettek társadalmi integrációjának erősítéséről szól. Jelentős, mert a rendelkezésre álló 830 millió forintból, a 14 szervezet összmunkájának köszönhetően javítható a telepeken élők életminősége, egészségi állapotuk, foglalkoztatottsági szintjük növelhető. Az infrastrukturális fejlesztésekre egy másik programcsomagban 1,7 milliárd forint fordítható – hangzott el a városházán. Dr. Kovács Ferenc polgármester az esemény elején kiemelte: A program előzménye, hogy 2011-ben az említett telepeken az iskola, óvoda, idősek otthona és 82 lakás újulhatott meg pályázati forrásból, térfigyelő kamerákat telepítettek, játszótér épült, de rengeteg feladat van még a telepeken élők életkörülményeinek és lehetőségeiknek a javításában.

– Köztudott az is, hogy ezen a területen a tartós eredményekhez szemléletformálásra, az érintettek oktatására, foglalkoztatására van szükség. A jövőre nézve a telepeken élő gyerekek oktatásának, iskolai felzárkóztatásának ügyével kell foglalkozni, hiszen az a cél, hogy a hátrányos helyzet generációkon át ne öröklődjön tovább. A projektet pedig hosszú távon is fenntarthatóvá kell tenni – zárta gondolatait a polgármester.

Ezután dr. Krizsai Anita projektmenedzser ismertette a programot, amelynek kezdő fázisában a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának telepkutatása készül el, majd foglalkoztatási, iskolai oktatási, egészségfejlesztési, bűnmegelőzési programok indulnak el.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában