Helyi közélet

2019.03.05. 11:21

Az idén sem fognak unatkozni a szeretetszolgálatnál

Nyíregyháza - Ki ezért, ki azért, de egyre többen keresik bizalommal a szeretetszolgálat nyíregyházi csoportját.

Nyíregyháza - Ki ezért, ki azért, de egyre többen keresik bizalommal a szeretetszolgálat nyíregyházi csoportját.

– Szokatlan kéréssel fordult hozzánk egy ügyfelünk: menyasszonyi ruhát kért tőlünk. Szerencsére volt egy, de rá kellett igazítani a hölgyre. A varrodánkban méretre szabtuk a ruhát, mellé szép virágcsokrot és kitűzőket készítettünk a leendő férj és tanúi számára. Igaz, hogy a ruhánkból végül csak váltóruha lett, nem abban mondta ki a boldogító igent a menyasszony, mégis nagyon örültünk, hogy hozzájárulhattunk a jegyespár boldogságához – idézett fel egy különleges sztorit a sok közül a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Nyíregyházi Csoportjának éves közgyűlésén Tóth Andrásné csoportvezető.

Mint az évértékelő beszámolóból kiderült: tavaly ilyenkor, nőnapon a csoport több mint 1500 szál virággal kedveskedett az egyik közismert áruházlánc üzleteibe betérő hölgy­vásárlóknak, a jósavárosi Eötvös és Szent Imre iskolák diákjainak közreműködésével.

Egy három tagú család Zánkán tölthetett egy hosszú hétvégét az Erzsébet-tábor keretében, de „öröm volt adni” Nyíregyházán is: a tagság ezúttal is csatlakozott az Adni öröm! országos akcióhoz, három áruházban összesen 4500 kg élelmiszert gyűjtöttek, s több mint félezer karácsonyi csomagot kaptak a rászorulók.

Már megint itt a suli!

– Jelen voltunk a Helló, Nyíregyháza! rendezvényeken, gyermekfoglalkoztató programokkal az Igrice-napon, ínycsiklandozó lángost kínáltunk a Kossuth téri tirpák fesztiválon, az Együtt Segítsünk Egymáson Egyesület nyírkátai találkozóján. Halottak napjához közeledve „csináld magad” virágkötészeti napot hirdettünk azok számára, akik nem engedhetik meg maguknak a drága koszorúk, sírcsokrok megvásárlását, advent idején pedig koszorúk és asztaldíszek készítésével tettük szebbé félszáz család ünnepét – mesélte a csoportvezető.

Tóth Andrásné szólt a nyíregyházi csapat egyéb karitatív tevékenységeiről is, úgymint a varrodai munkák (párnák, tornazsákok, tolltartók, ruházati cikkek készítése, kisebb-nagyobb javítások) és a temetőgondozási szolgálat (olyan személyek sírjait teszik rendbe az Északi temetőben, akik 100 évvel ezelőtt sokat tettek az itt élő szegényekért).

A Jósa András Oktatókórház belgyógyászati és a nagykállói pszichiátriai osztály betegeit ruhaadományokkal támogatták, de jutottak felajánlások a nyírteleki Kedvesház fiataljainak is. A szegény gyerekek beiskolázását segítő „Már megint itt a suli!” felkiáltás is halló fülekre talált, miként a szeretetszolgálat családi napjára időzített „Szerezz örömöt feleslegessé vált játékoddal!” akció is.

– A célunk minél többet megmutatni magunkból, megismertetni és elismertetni a munkánkat. A rászorulók ellátása folyamatos, a korábbi évekhez hasonlóan az idén is heti két alkalommal várjuk a segítségre szorulókat, illetve a felajánlókat székhelyünkön, az Arany János utcán – tette hozzá a nyolc taggal és tíz önkéntessel dolgozó nyíregyházi csoport vezetője.

PI


Lényegesen nőtt az adakozási kedv

Egyre többen ismerik fel a segítő szervezet fontosságát, s érzik át a szegények, elesettek gondját, baját, így lényegesen megnőtt az adakozási kedv úgy a vállalkozók, mint a magánszemélyek körében.

A segítséget kérők között a magánszemélyek mellett akadnak civil szervezetek, kisebbségi önkormányzatok is. A nyíregyházi csoport 152 zsák ruhát, cipőt, 122 bútort és egyéb hasznos tárgyat osztott ki számukra 2018-ban.

A városi önkormányzathoz sajnos továbbra sem pályázhatnak támogatásért a megyeszékhelyen működő „máltások”, mivel „csak” telephellyel rendelkeznek Nyíregyházán, 100 ezer forint egyszeri, eseti támogatást kaptak viszont a városvezetéstől a júniusi családi nap megrendezésére, amely sok színes, szórakoztató program mellett rajzversennyel, tűzoltósági habpartival és közös tortázással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában