Helyi közélet

2019.03.29. 12:08

Döntöttek: betegsége miatt nem büntethető a tornyospálcai gyilkos

Nyíregyháza, Tornyospálca - A Nyíregyházi Törvényszék 2019. március 29-én felmentette az emberölés bűntettének vádja alól T. B. vádlottat, s egyidejűleg elrendelte a kényszergyógykezelését.

Nyíregyháza, Tornyospálca - A Nyíregyházi Törvényszék 2019. március 29-én felmentette az emberölés bűntettének vádja alól T. B. vádlottat, s egyidejűleg elrendelte a kényszergyógykezelését.

A tényállás szerint a vádlott a gyógyszerei szedését 2018. január 20. napját megelőző kb. egy hétben felére csökkentette, majd az utolsó két napban teljesen elhagyta, ami mentális állapotában egyensúlyvesztést eredményezett.

2018. január 20-án a kora reggeli órákban munkásokat szállított lakóhelyéről személygépkocsival a családja tulajdonában álló gyümölcsösbe, majd hazament. A lakóházban odament az ágyban fekvő édesapjához, s őt előzetes vita nélkül egy késsel test-szerte szurkálni kezdte. Az elszenvedett sérülések olyan súlyosak voltak, hogy a sértett a helyszínen életét vesztette.

A bíróság által kirendelt szakértők véleménye alapján a vádlott kóros elmeállapotú, elmebetegségben szenved, ami azt eredményezte, hogy cselekménye elkövetésének következményeit nem tudta felmérni, illetve nem tudott a felismerésnek megfelelően cselekedni. A bíróság megállapította, hogy a vádlott cselekménye nem bűncselekmény, de büntetendő cselekmény. A hatályos jogszabályok alapján a kóros elmeállapotú személy nem büntethető.

A kényszergyógykezelést az Igazságügyi Megfigyelő- és Elmegyógyintézetben hajtják végre zárt, kórházi körülmények között, amely a Budapesti Fegyház és Börtön területén helyezkedik el. Az elrendelt intézkedésre a szabadságvesztés büntetéshez hasonló, szigorú szabályok vonatkoznak. A kényszergyógykezelt az intézményt nem hagyhatja el, folyamatos felügyelet alatt áll.

Az ítélet jogerős.

- Dr. Resán Dalma, sajtószóvivó -


[related-post post_id="4144331"]

[related-post post_id="3742389"]

[related-post post_id="3846920"]

Ezek is érdekelhetik