Helyi közélet

2019.03.02. 14:37

Emlékérem is készül

Kemecse - A helytörténészek bemutatják a legújabb kutatási eredményeket.

Kemecse - A helytörténészek bemutatják a legújabb kutatási eredményeket.

Az első helytörténeti konferenciát 2005-ben rendezték meg Kemecsén a település várossá válásának tiszteletére, s azóta minden évben hagyomány már a tavasz érkeztével a múlt értékeinek felidézése, a legújabb kutatások eredményeinek bemutatása. A helyi önkormányzat és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Honismereti Egyesület szervezésében március 2-án 10 órától az idei konferenciát Évfordulók – sorsfordulók 1849-1919 címmel tartják meg.

Korszakról korszakra

A köszöntő gondolatok után dr. Kedves Gyula hadtörténész felidézi Répásy Mihály tábornok emlékét, majd Gluchman Gábor, a megyei éremgyűjtők egyesületének elnöke ad tájékoztatót a Répásy-emlékérem előkészületeiről. Dr. Németh Péter régész, címzetes múzeumigazgató pályakezdő régészként Kemecsén is dolgozott, abból az időszakból elevenít fel érdekes részleteket. Tóth Sándor helytörténész, nyugalmazott ezredes Mikecz Tamás honvédtiszt hősies tetteit emeli ki az 1848–49-es szabadságharc idejéből, Iván László pedig a megyei éremgyűjtő egyesület által kibocsátott helytörténeti érmékkel ismerteti meg az érdeklődőket. Dr. Bene János történész, címzetes múzeumigazgató megyénk 1919-es román megszállását vázolja fel, Lucza János helytörténész, a konferencia főszervezője pedig a Tanácsköztársaság és a román megszállás idejéből villant fel kemecsei érdekességeket. A XV. helytörténeti konferenciát népies ételek kóstolója és érembemutató zárja.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában