Helyi közélet

2019.03.27. 08:57

Jó érzés megélni a sikert a színpadon

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A színházi világnapon megköszöntjük az élményeket, a varázslatot.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A színházi világnapon megköszöntjük az élményeket, a varázslatot.

A színházi világnapon nem csak a kőszínházakban dolgozókat – így a Móricz Zsigmond Színház munkatársait – köszöntjük, de azokat a társulatokat is, akik kedvtelésből lépnek színpadra, hogy saját maguknak és közönségüknek örömet szerezzenek.

Újfehértón 2008-ban alakult meg a Tükörcserepek Színjátszó Egyesület az akkori városvezetés kérésére. – A várossá válás 400. évfordulójára írtuk és adtuk elő első műsorunkat, és már az a közös munka összekovácsolta a csoportot, és tudtuk, együtt fogunk maradni. Ez sikerült is, hiszen tavaly egész éven át tartó programokkal ünnepeltük fennállásunk tizedik évfordulóját – mondta el Kocsisné Vízi Margit, az egyesület elnöke.

Utánpótlást is nevelnek

– Felnőtt színját­szó ­csoport vagyunk, a 18 évestől a 80 esztendősig vannak tagjaink, de egy-egy műsorba gimnazistákat, sőt általános iskolásokat is bevonunk, így utánpótlást is nevelünk. A tagjaink ­többsége pedagógus, de van szakács, hentes, bolti eladó, vasutas, vállalkozó és politikus is a csoportban. Tavaly profi segítséget is kaptunk a Móricz Zsigmond Színház művészétől, Nagyidai Gergőtől. Ő állította színpadra A miniszter félrelép című darabot, amit azóta is telt házzal játszunk, sőt, már­ciusban az erdélyi testvér­város, Magyardécse lakóit ajándékoztuk meg vele. A színház valamennyiünknek egy külön világot jelent, kizökkenünk a hétköznapokból, ugyanakkor kihívás megformálni más személyiségeket. S nagyon jó érzés megélni a sikert a világot jelentő deszkákon – tette hozzá Kocsisné Vízi Margit.

Kevésbé lámpalázasak

A Rétközi Pacsirták sikereiről néhány hete adtunk hírt. A rétközberencsi amatőr művészeti csoport a IV. Pajtaszínházi Szemlén mutatta be Vásár című előadását, ami a kör alapítója, Zborai Tiborné polgármester és Buzogány Béla színművész-igazgató közös munkáját dicséri. – Szerettük volna feldobni a falu kulturális életét, így 2014-ben életre hívtam, hívtuk a Rétközi Pacsirtákat, ami kezdetben énekes csoportként főként a települési rendezvényeken állt színpadra – idézte fel a megalakulás időszakát Zborai Tiborné.

– Egy évvel később csatlakoztak hozzánk színjátszók, így kibővült a lehetőségeink köre is, vásári komédiákat, zenés és irodalmi előadásokat adtunk elő, műsorral készültünk az idősek napjára, karácsonyra, a környező településekre is meghívást kapunk. Nagy megtiszteltetés, hogy a Pajtaszínházi Szemlén mi képviselhettünk a megyét és bemutatkozhattunk nagyobb közönség előtt is. Egy igazi színházi szakember segítségével az egyik legjobb előadás lett a Vásár, amit a jövőben minél több helyen szeretnénk bemutatni.

A Rétközi Pacsirták tagjai lelkes amatőrök, akik a szabad­idejüket áldozzák a színjátszásért. A tizenöt tagú csoportot 17 és 65 év közötti lányok, nők és asszonyok alkotják, az egyetlen férfi a falu alpolgármestere. – Azt vettem észre, hogy minél többször állunk közönség elé, annál inkább sikerül megnyílniuk a kör tagjainak és egyre kevésbé lámpalázasak, de nem csak a színpadon, az életben is magabiztosabbak a Rétközi Pacsirták.

KM


Házhoz viszik a kultúrát

A Mandala Dalszínház társulata immár 28 éve missziójának tekinti, hogy a gyerekeket, a szülőket és a nagyszülőket is „felállítsa a tévéfotelből”, és becsalogassa őket a színházba. – Hisszük, hogy elérhető közelségben és áron vidéken is van igény a jó előadásokra, a legkisebb település legkisebb színpadán is helye van az igényesen előadott, szórakoztató, elgondolkodtató, lelkeket megérintő daraboknak. Utazó színházként így is teszünk, határon innen és túl – mondta el lapunk érdeklődésére Bódis Gábor. A dalszínház ügyvezetője jelezte: az idei, immár 28. Mandala Nyár előadásaiban sem fognak csalódni a felüdítő kikapcsolódásra vágyók, a zenés vígjátékok mellett rock­opera és operett is szerepel a programkínálatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában