Helyi közélet

2019.03.18. 08:53

Kiderült, mire képes együtt a kutya és a gazdája

Nyíregyháza-Butykatelep - A barátságkupán elsősorban nem a győzelem volt a cél.

Nyíregyháza-Butykatelep - A barátságkupán elsősorban nem a győzelem volt a cél.

Olyan nehéz mindig azt tenni, amit mások kérnek, olykor parancsolnak! Utasításra egy helyben ülni, nem mocorogni, séta közben nem elcsatangolni. Persze, az is remek érzés, amikor megdicsérnek, ha jól viselkedünk és kihozzuk magunkból a maximumot. Olyankor mind azt érezzük, megérte keményen dolgozni, és egy kicsit mi is büszkék vagyunk magunkra. A szombati II. Nyírségi Engedelmes Kupa negyven négylábú indulójának és gazdáiknak ez a büszkeség csillogott a szemében, miután teljesítették a gyakorlatokat.

Jutalmazásos módszer

– Régóta tervezgettük már, hogy elindítunk egy versenyt, ahol a környéken élő kutyások bemutatkozhatnak. Az idei már a második megmérettetés, amit mi barátságkupának nevezünk, mert itt nem elsősorban a győzelem a cél, hanem az, hogy együtt töltsünk egy napot, megnézzük, hogy mire képes együtt a kutya és a gazdája kezdőként, haladóként és profiként – mondta el érdeklődésünkre a szervező Nyíregyházi Mentőkutyás Egyesület elnöke. Hován Tímea hozzátette: a tavalyi kupára is sokan neveztek, a szombatin pedig – amire negyvenen jelentkeztek – már a miskolci, békéscsabai, budapesti, fóti mellett romániai kutyás is indult.

Márton Nóra a mezőny egyik legfiatalabb versenyzője, de ez nem jelenti azt, hogy először méretteti meg magát és kedvencét, Darcyt.

– Másfél éve kezdtük a versenyzést. Amellett, hogy otthon gyakorolunk, egy kutyakiképző is segít a felkészülésben. Rendszeresen járunk a szakemberhez, aki elmagyarázza és megmutatja, mit hogyan csináljunk, illetve min kell javítanunk ahhoz, hogy fejlődhessünk – árulta el a 16 esztendős nyíregyházi lány.

– A jutalmazásos módszert követjük tanulás közben, simogatást, játékot, ételt kap, amikor végrehajtja a parancsot, amikor pedig makacskodik, megbüntetjük – természetesen soha nem bántjuk –, így berögzül neki, mit kell tennie. Az a cél, hogy elérjem, ő is azt akarja, amit én. Nagyon okos kutya, de olykor akaratos.

Nóra gyermekként kapta az első schnauzerét, s rájött, hogy könnyen és gyorsan tanul ez a kutyafajta. Ballagására kapta Darcyt, akivel már komolyabb versenyeken is elindult. Eddig sikerrel vették az akadályokat, végeztek már első helyen, és különdíjat is nyertek. Butykáról sem tértek haza üres kézzel: kategóriájukban harmadikok lettek.

Levezeti az energiáit

– Az elmúlt években egyre népszerűbbek az ehhez hasonló versenyek. A kutyaiskolák iránt is nőtt az érdeklődés, sok helyen felkészülhetnek már a gazdák és kedvenceik a megmérettetéseken kötelező engedelmes gyakorlatokra. Ilyen a szabadon követés, menet közben ültetés és fektetés, apport feladat, behívás, előreküldés – sorolta Lovász Attila kutyakiképző. A II. Nyírségi Engedelmes Kupa bírója kifejtette: az engedelmes versenyeken több kategóriában indulhatnak a kutyák, képzettségi szintjüknek megfelelő nehézségű feladatokat kell teljesíteniük. A magasabb szintek eléréséhez legalább három év gyakorlásra van szükség, de – ahogy a szombati rendezvényen – a hobbikategóriában versenyzők 9-10 hónapos kölykökkel is indulhatnak.

– Mindamellett, hogy a kutya szocializációja során is fontos ennek a tudásnak az elsajátítása, az állat a tréning során levezeti az energiáit, a megfelelő vezetéssel könnyebb lesz letenni a társas együttélés szabályait, nem beszélve arról, hogy a szabadban könnyebb fegyelmezni.

Újabb sikereket könyvelhetett el

Pelyvás Csaba kutyakiképző két kutyával érkezett a kupára: Rustyval a hobbi-, míg Jethróval a BH-kategóriában indultak. Utóbbi egy kísérőkutya-kategória. Itt azt figyeli a bíró, hogy az eb hogyan követi a gazdáját pórázon és anélkül, illetve hogyan csinálja meg a szükséges gyakorlatokat.

– Huszonnyolc éve foglalkozom kutyákkal, természetesen a sajátjaimat magam képzem, de eljárunk más iskolákba gyakorolni, hogy ne mindig ugyanazok az ingerek érjék őket, és idegen helyen, idegen kutyák között is végrehajtsák a feladatokat – osztotta meg lapunkkal a nyíregyházi tréner, aki szombaton újabb sikereket könyvelhetett el, hiszen Rusty osztott első helyen végzett, míg Jethro, aki sérüléssel küzdött, kategóriájában a nyolcadik lett.

CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában