Helyi közélet

2019.03.28. 19:02

Megsokszorozta vonzerejét a kis falu, Nyírtura

Nyírtura - Látványos és sokrétű fejlődésen ment keresztül az utóbbi években a közel kétezer lakosú Nyírtura.

Nyírtura - Látványos és sokrétű fejlődésen ment keresztül az utóbbi években a közel kétezer lakosú Nyírtura.

Csütörtök délután a helyi IKSZT nagytermében rendezett állófogadáson már alig álltak a lábukon a fáradtságtól a nyírturai önkormányzat vendégei, ami nem csoda, hiszen 11 órától négy helyszínen tartottak bejárással és szalagvágással egybekötött átadási ünnepséget: voltak a kibővült és megszépült Móra Ferenc OMKK Mini Bölcsődében, felkeresték a konyhát, jártak az orvosi rendelő és védőnői szolgálat épületénél, valamint elmentek a várva várt összekötő- és kerékpárúthoz is.

Jó úton haladnak

– A bölcsődénk sokat fejlődött az elmúlt évtizedben: 2010-ben akadálymentesítettük az épületet, rá egy évre játszóteret telepítettünk az udvaron. Később tornateremmel és csoportszobával bővült az intézmény, egy kedvező belügyminisztériumi döntésnek köszönhetően pedig a konyha is kívül-belül megszépült, illetve modernizálódott.

– Korábban 100 négyzetméteren napi 250 adag ételt, most 170 négyzetméteren 500-600 adag finomságot készítenek a szorgos dolgozók – taglalta az óvoda udvarán mondott megnyitó beszédében Mikó Gábor, Nyírtura polgármestere, majd így folytatta: – Az óvoda és a bölcsőde területe is megduplázódott: 309-ről összesen 640 négyzetméterre nőtt! Férőhely tehát van, s mivel a település lélekszáma lassan, de biztosan, évről évre növekszik, demográfiai problémáktól sem kell tartanunk. Bár az iskola már nem tartozik az önkormányzathoz, megnyugtató a tudat, hogy a kezdeti alig 70 fős diáklétszám mára 130 felett jár – mondta a közel kétezer lakosú község első embere.

A gyerekek műsora és az ünnepélyes szalagvágás előtt elhangzott az is, hogy az orvosi rendelő 10 évvel ezelőtti felújítását nem sikerült hibátlanul kivitelezni, minisztériumi segítséggel, komplex fejlesztéssel azonban orvosolták a gondokat, sőt, az átalakítást bővítés és korszerűsítés követte. A nyírturai lakosok üdvözölték a temető felé vezető, 220 méter hosszú összekötő- és kerékpárút megszületését is, nem különben a balesetmentes közlekedést elősegítő zebrákat. A pályázati lehetőségeket megragadva játszótéri eszközökre és sportpálya létesítésére is szeretné benyújtani a kérelmét a dinamikusan modernizálódó falu.

Néma gyereknek...

– A szó átvitt és szó szerinti értelmében is virágzó, színes kistelepüléssé vált Nyírtura, amely otthonosságot, vendégszeretetet és fejlődést sugároz. Ahol pedig jó élni, oda be-, nem pedig onnan elköltöznek az emberek! – hangsúlyozta ünnepi beszédében dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő. Megjegyezte: fontos, hogy az önkormányzatok, településvezetők „merjenek nagyot álmodni”, elképzeléseiket, terveiket pedig rendszeresen jelezzék a térségük képviselőjének, így segítséget kaphatnak fontos és előremutató céljaik eléréséhez.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában