Helyi közélet

2019.03.11. 09:45

Rendszeresen feltűnnek fura nevek, amiket a szülők szánnak gyermekeiknek, mint például a Táblácskavirág, Pink vagy a Szöcske

Nyíregyháza - A legfrissebb toplista szerint az elmúlt évben Magyarországon a legtöbben a Hanna keresztnevet adták a lányoknak, őt követi a Zoé, az Anna, az Emma, a Luca, a Léna, a Zsófia, a Boglárka, a Jázmin és a Lili. A fiúknál a Bence vezeti a listát, megelőzve a Mátét, a Dominikot, a Marcellt, a Leventét, a Noelt és az Ádámot.

Nyíregyháza - A legfrissebb toplista szerint az elmúlt évben Magyarországon a legtöbben a Hanna keresztnevet adták a lányoknak, őt követi a Zoé, az Anna, az Emma, a Luca, a Léna, a Zsófia, a Boglárka, a Jázmin és a Lili. A fiúknál a Bence vezeti a listát, megelőzve a Mátét, a Dominikot, a Marcellt, a Leventét, a Noelt és az Ádámot.

„Jóska, Sára, Tercsi, Fercsi, Kata, Klára…, s valahány név a naptárba’, eljövök még hozzátok, viszontlátásra pajtások!” – ezzel zárult Miki mókatára a Zsebtévében hajdanán. A keresztnevek és a becézések bűvöletében élünk. Mindegyik korban vannak slágernevek és olyan kezdeményezések, amelyek idővel nagy népszerűségnek örvendenek. De hol a határ? Mi adható, mi számít különlegesnek, mit nem hagynak jóvá?

Ötfős bizottság dönt

– Az elmúlt évtől ha valaki olyan keresztnevet szeretne adni a gyermekének, amelyik nem szerepel az utónevek listájában, már nem a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetéhez kell címezni a kérelmet. Igaz, az elbírálást továbbra is az ötfős nyelvtudományi intézeti csoport végzi. Egy űrlapot kell kitölteni, melyet a Miniszterelnökséghez, illetve a helyi anyakönyvvezetőhöz kell benyújtani – említette dr. Minya Károly, a Nyíregyházi Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének igazgatója.

– A leggyakrabban az idegen helyesírás miatt utasítottak el olyan neveket, mint a Bernadeth, a Blanche, a Yara, a Maya, a Michel és a William, valamint a mind a két nemnek adható névalakot (Éden, Zoel, Dakota), de volt olyan kérelem is, amely családnévre utalt (Barrera, Zidane, Károlyi, Vicián, Vadas), és ezért nem fogadták el.

A nevek becéző alakváltozatai közül több sem ment át a szigorú szűrőn (Matyi, Misi, Toto, Dodo, Nándi, Jankó, Marci, Pisti, Pistike, Tió, Rumi), ahogy egyéb próbálkozások (Kopasz, Betyár, Gézengúz, Maci, Moha, Vackor, Mazsola, Szivárvány) sem.

– Esetenként túlzottan is kreatív a szülők fantáziája: a legrosszabb esetben lánynevet akarnak fiúnak, vagy fiúnevet lánynak adni. Esetleg hihetetlen köznevet, a hírhedt Radiátort akarták névként adni, amit természetesen nem engedélyeztek. A szülők gyakran nem gondolnak arra, hogy a csecsemő felnő, és akkor is az adott nevet kell viselnie, vagy megváltoztatja.

Kivételes esetek

– A magyar hagyományoktól eltérő hangzású, magyartalanul képzett név, történelmi név, régies írásmóddal írott családi név felvételét csak igen kivételes esetben engedélyezi, alapértelmezetten tiltja a jogszabály – mondta dr. Szemán Sándor, Nyíregyháza címzetes főjegyzője. – A magyar állampolgár születési családi és/vagy utónevének megváltoztatása esetén az anyakönyvvezetőnél benyújtott kérelméről Budapest kormányhivatalának állampolgársági és anyakönyvi főosztály névváltoztatási és anyakönyvi osztálya dönt, pozitív elbírálás esetén okiratot állít ki.

A kérelem illetékköteles

– Az új nevet a döntés véglegessé válásától jogosult és köteles viselni a kérelmező. Az ügyintézés határideje 45 nap, ám ha a szükséges kérelem hiányosan vagy hibásan érkezik be a hivatalhoz, a hiánypótlás miatt ez az idő meghosszabbodhat.

Kiskorú gyermek születési nevének megváltoztatását a törvényes képviselője kérheti, míg cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt álló személy esetén a gondnok terjeszt elő kérelmet, amelyet személyesen kell benyújtani a lakóhelye vagy munkahelye szerint illetékes anyakönyvvezetőnél, külföldön élő magyar állampolgár esetében az illetékes konzuli tisztviselőnél.

A kérelemhez mellékelni kell a kérelmező, valamint azon személyek anyakönyvi kivonatát, akiknek anyakönyvi bejegyzését a névváltozás érinti, s fel kell tüntetni azt a családi, illetve utónevet, melyet a kérelmező új névként viselni szeretne. – A névváltoztatás sok tekintetben nehézkes és körülményes folyamat, ezért érdemes jól átgondolni, mielőtt belevág az ember. A kérelem illetékköteles, első alkalommal 10 ezer forintba kerül, a megváltoztatott név újabb módosítási kérelméért 50 ezer forintot kell fizetni. Névváltozás esetén minden hivatalos okmányt újra el kell készíttetni.


A friss toplista

Lányok: Hanna, Zoé, Anna, Emma, Luca, Léna, Zsófia, Boglárka, Jázmin, Lili

Fiúk: Bence, Máté, Dominik, Marcell, Levente, Noel, Ádám, Dániel, Milán, Dávid

Póni és Szöcske is ugrott

– Évente több mint 400-500 kérelem érkezik. Általában a kérelmek 25-30 százalékát fogadja el az utónévbizottság – mondta Dr. Raátz Judit, a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, aki megosztotta, hogy milyen típusú keresztnevek nem mentek át a rostán: – Az idegen írásmódú nevek (pl. Oliwer, Aylin, Beatrice), a kitalált névalakok, amelyek nem utónevek (Balu, Szenilla, Póni, Szöcske, Napfi, Öcsi, Leány, Pink, Táblácskavirág, stb.), a túlságosan becéző alakokat (ilyen a Borsi, a Misi, a Berci, a Pisti és a Zsöbe), az uniszex neveket (Raja, Nikita, Zole, Éden).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában